S 1. oktobrom stopa v veljavo nov način obračunavanja omrežnine, ki naj bi prinesel pravičnejšo razdelitev stroškov med vse uporabnike ter povečal učinkovitost izrabe omrežij.

Datum objave:
30. september 2024

Avtor:
Brane Janjič

S 1. oktobrom stopa v veljavo nov način obračunavanja omrežnine, ki naj bi prinesel pravičnejšo razdelitev stroškov med vse uporabnike ter povečal učinkovitost izrabe omrežij.

Po napovedih naj bi se raba električne energije do leta 2050 podvojila, saj se zaradi postopnega opuščanja plina in drugih energentov napoveduje rast števila toplotnih črpalk, povečuje se tudi število električnih vozil in polnilnic, narašča pa tudi poraba za druge namene, predvsem napajanje zmogljivih podatkovnih centrov. Vsi ti novi uporabniki vse bolj obremenjujejo elektroenergetsko omrežje, ki ga je zato treba nujno ojačati. Z učinkovitejšo rabo obstoječega omrežja pa lahko že zdaj zagotovimo hitrejše vključevanje novih uporabnikov v sistem in zmanjšamo potrebne stroške v omrežje oziroma potrebne naložbe vsaj za nekoliko preložimo v poznejša obdobja. Z novo metodologijo obračunavanja omrežnine sta sicer predvideni dve letni sezoni, višja, ki bo trajala od novembra do konca februarja, ter nižja v preostalih mesecih leta. Znotraj dneva pa so predvideni trije časovni bloki, pri čemer bo še naprej najugodnejša tarifa veljala od 22. ure do 6. ure zjutraj, strošek za uporabo omrežja v drugih posameznih časovnih blokih pa bo odvisen od obremenjenosti omrežja.

Ob tem gre izpostaviti, da bo uvajanje novega načina obračunavanja omrežnine potekalo postopoma, pri čemer je za gospodinjstva in male poslovne odjemalce predvideno dveletno prehodno obdobje. Velja pa tudi poudariti, da omrežnina predstavlja le del zneska na končnem računu za elektriko. Tako je denimo delež omrežnine na končnem računu za povprečnega gospodinjskega odjemalca v drugem letošnjem trimesečju znašal 28,7 odstotka, za povprečnega negospodinjskega odjemalca pa 13,6 odstotka.

VIR: Naš Stik