v torek, 22. oktobra 2024, na rojstni dan mladinske pisateljice in legendarne urednice Mladinske knjige Kristine Brenkove, vas vabimo na srečanje s pisateljem Slavkom Preglom in ilustratorko Anko Kočevar.

Spoštovani,

v torek, 22. oktobra 2024, na rojstni dan mladinske pisateljice in legendarne urednice Mladinske knjige Kristine Brenkove, vas vabimo na srečanje s pisateljem Slavkom Preglom in ilustratorko Anko Kočevar.

Ustvarjalni tandem bo skupaj z voditeljico Tjašo Koprivec Vuga – in v sodelovanju z mladimi obiskovalci – razkril, kdo je skrivnostni naslovni junak dveh slikanic, ki ima rad ptičke in ali je našel muco, ki jo je iskal.


Dogodek poteka v okviru 1. Festivala izvirne slovenske slikanice in v sodelovanju z Društvom bralna značka Slovenije – ZPMS.

 

Prisrčno vabljeni v torek, 22. 10., ob 17. uri v dvorano TVD Partizan v Ribnici na Dolenjskem.

 

Veselimo se srečanja z vami!

­­­­­­­­_________________________________________________________________________________________________________________________________________

1. Festival izvirne slovenske slikanice

Mladinska knjiga je s podporo Javne agencije za knjigo RS, v sodelovanju z Nacionalnim mesecem skupnega branja 2024 (NMSB) in Bralno značko Slovenije - ZPMS s septembrom pričela s 1. Festivalom izvirne slovenske slikanice, ki bo potekal do konca tega leta. Letošnjo prvo izdajo Festivala posvečamo Marjani Kobe (1939̶ 2024), prvi dami mladinske književnosti, bibliotekarki, literarni zgodovinarki, univerzitetni profesorici in raziskovalki mladinske književnosti.


Slikanice so prvi stik otroka s književno krajino – s pisano besedo in knjižno ilustracijo, sozvočno celoto, prek katere vstopa v svet branja in pisanja ter občudovanja lepih podob. Pri Mladinski knjigi že skoraj osem desetletij negujemo tradicijo izdajanja slikanic, v kateri se lepa slovenska beseda prepleta z vrhunskimi umetniškimi ilustracijami.

V okviru festivala se bodo zvrstili številni dogodki po vsej Sloveniji – razstave slikanic in ilustracij, branja in pripovedovanja. 12 ustvarjalnih tandemov priznanih pisateljev in ilustratorjev slikanic bo s svojimi slikanicami nastopalo po vsej Sloveniji. Pestro festivalsko dogajanje bo potekalo v sodelovanju z vrtci, osnovnimi šolami, kulturnimi in drugimi ustanovami (NMSB, DBZ, knjižnice, gledališča) in bo povezalo različne generacije.

Reviji Ciciban in Cicido sta razpisali nagradni natečaj za razstavo najlepših slikanic v šolski knjižnici, vrtcu, skupini, razredu ali kje drugje. 5 šol, 5 vrtcev in 5 družin bomo nagradili s knjižnimi nagradami, eno izžrebano šolo in en izžreban vrtec pa bo obiskal tudi ustvarjalni tandem. Več o slikaniškem natečaju: https://www.mladinska-knjiga.si/revije/cicido/natecaji/nagradni-natecaj

 

Več informacij o 1. Festivalu izvirne slovenske slikanice si lahko pridobite na povezavi: https://www.mladinska-knjiga.si/aktualno/festival-slovenske-izvirne-slikanice

VIR: MKZ