V Laškem danes je danes potekalo že peto vseslovensko strokovno srečanje ravnateljev vrtcev v organizaciji Mladinske knjige.

Spoštovani!
 
V Laškem danes je danes potekalo že peto vseslovensko strokovno srečanje ravnateljev vrtcev v organizaciji Mladinske knjige.

Srečanje je bilo namenjeno razpravi o pomenu branja za otrokov intelektualni, čustveni in jezikovni razvoj, o stanju slovenskih vrtcev, novem kurikulumu za predšolsko vzgojo, posebna pozornost pa je veljala duševnemu zdravju otrok in strokovnih delavcev.
 
Po pozdravu dr. Alenke Kepic Mohar, glavne urednice Mladinske knjige in direktorice Cankarjeve založbe, je več kot sto udeležencev nagovorila Karmen Pangos, predsednica uprave Mladinske knjige, ki je med drugim poudarila, da ima Mladinska knjiga že skoraj 80 let tradicije na področju kakovostnih revijalnih vsebin za mlade – revija Ciciban namreč izhaja že vse od ustanovitve založbe leta 1945, revija Cicido pa je v 27. letu izhajanja.
 
Dr. Alenka Kepic Mohar je v svojem prispevku poudarila, da samo s pripovedovanjem in pogovorom otrokom ne moremo ponuditi takega bogastva besed, dogodkov, misli in vedenj, kot jih lahko s skupnim branjem.
 
Dr. Ljubica Marjanovič Umek je v svojem nastopu razmišljala o tem, kako skupno branje z odraslim pripomore k razvoju socialnega razumevanja in empatije predšolskega otroka. Kot je dejala, otrok s pomočjo literature vstopi v t. i. prostor drugega, se vanj vživlja in obenem razmišlja tudi o sebi.
 
Uredništvo revij Ciciban in Cicido – Maja Žugič, Nana Kisel in Žiga Kosec – je predstavilo
uredniški koncept in projekte, ki spremljajo tiskani reviji. Do danes je izšlo že več kot 900 številk obeh revij, natisnjenih pa je bilo približno 40 milijonov cicidojev in cicibanov. Mladinska knjiga kljub velikih tržnim izzivom ostaja zvesta svojemu prvotnemu poslanstvu – zagotavljanje kakovostnih knjižnih in revijalnih vsebin za otroke – še naprej izdajamo izjemno kakovostne revije za vse starostne skupine od vrtca do srednje šole, za kar gredo zasluge tudi širokemu krogu sodelavcev Cicidoja in Cicibana, ki so na takšen ali drugačen način vpleteni v izdelavo revije.
 
Mag. Barbara Hanuš je z zbranimi delila vtise z evropske konference o pismenosti in s kongresa mednarodne zveze za mladinsko književnost.
 
Pediater Denis Baš, dr. med., je v predavanju z naslovom Zdravje v vrtcu in doma razmišljal, kdaj mora otrok ostati doma in kaj lahko vzgojiteljice in starši naredijo za to, da bo otrokovo zdravje trdnejše.
 
Na okrogli mizi z naslovom Skrb za duševno zdravje vzgojiteljic in otrok so se sodelujoči strinjali, da je duševno zdravje čedalje bolj pereč problem, naslovili specifične težave pedagoških delavk in delavcev in skušali najti rešitve zanje. Govorili so tudi o motnjah pri jezikovnem izražanju in govorjenju otrok in o vedenjskih in čustvenih motnjah. Srečanje se je zaključilo z nastopom pripovedovalke, pravljičarke in avtorice Anje Štefan.

Maja Žugič, vodja uredništva revij, Mladinska knjiga, Barbara Hanuš, dolgoletna učiteljica, poznavalka in avtorica otroške literature, dr. Ljubica Marjanovič Umek, Žiga Kosec, urednik Cicidoja, Nana Kisel, urednica Cicibana, Janja Bogataj, ravnateljica vrtca Škofja Loka, Alenka Kepic Mohar, glavna urednica Mladinske knjige in direktorica Cankarjeve založbe, Monika Jagodič Gobec, vodja službe za izobraževalne vsebine, Mladinska knjiga, Denis Baš, dr. med., spec. Ped.

VIR: MKZ