Na 20. redni seji Državnega sveta Republike Slovenije je državni svetnik in župan Mestne občine Velenje Peter Dermol na Ministrstvo za obrambo naslovil pobudo za zakonsko ureditev državnega sofinanciranja gradnje gasilskih domov in podobnih objektov.

Na 20. redni seji Državnega sveta Republike Slovenije je državni svetnik in župan Mestne občine Velenje Peter Dermol na Ministrstvo za obrambo naslovil pobudo za zakonsko ureditev državnega sofinanciranja gradnje gasilskih domov in podobnih objektov. Trenutno zakonodaja omogoča sofinanciranje nakupa gasilske opreme in vozil, ne pa gradnje gasilskih objektov, kar je v celoti v domeni lokalnih skupnosti. Ker gre za investicije, ki terjajo velika finančna sredstva, se lokalne skupnosti soočajo s težavami in ponekod kljub nujnosti projekti stojijo, saj niso zmožne zagotoviti lastnih finančnih virov. V Velenju načrtujemo izgradnjo Centra za zaščito in reševanje, v Sloveniji pa je želja po več kot 20 podobnih projektih. Državni svet RS je pobudo soglasno podprl in predlagal Ministrstvu za obrambo, da jo prouči in dopolni zakonodajo.
 
Pobuda, ki jo je podal državni svetnik in župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, izpostavlja, da so gasilski domovi ključnega pomena za zaščito in reševanje ob naravnih nesrečah, kot so poplave in ekstremni vremenski pojavi, katerih pogostost in obseg se v zadnjih letih povečujeta. Gasilci so pri intervencijah nujno potrebni, zato je ustrezna infrastruktura za njihovo delovanje ključna. Poleg tega se v teh objektih shranjuje posebna oprema, ki je nujna za hitre in učinkovite intervencije, hkrati pa objekti pogosto služijo kot začasna zatočišča in logistična podpora ob večjih nesrečah. Investicije v gradnjo in obnovo gasilskih domov omogočajo boljšo pripravljenost in odzivnost gasilskih enot, kar prispeva k učinkovitejšemu obvladovanju naravnih in drugih nesreč.
 
Potrebe po gradnji novih, večjih, predvsem pa funkcionalnih objektov so vsak dan večje, lokalne skupnosti pa ne zmorejo zagotoviti vseh sredstev. Zato je državno sofinanciranje teh objektov ključno, saj zagotavlja stabilno financiranje in podporo lokalnim skupnostim, posledično pa to izboljšuje splošno varnost in zaščito prebivalcev v primeru naravnih nesreč in drugih izrednih dogodkov. Predvsem to velja v primerih, ko objekti niso ozko namenjeni samo za lokalno skupnost, pač pa so v njih predvidene regijske ali celo državne aktivnosti. 
 
V Velenju načrtujemo izgradnjo Centra za zaščito in reševanje. V njem se načrtujejo novi prostori za Poklicno gasilsko enoto Velenje, ki je tudi gasilska enota širšega pomena (GEŠP) za več občin in se bo širila tudi za potrebe nove hitre ceste, za državno enoto Jamske reševalne čete, ki bo potrebovala prostore po zapiranju Premogovnika Velenje, za ostale sile zaščite in reševanja lokalne skupnosti ter za center za usposabljanje z vrvno tehniko. Center za zaščito in reševanje bo tako namenjen tudi dejavnostim širšega pomena. Tudi druge lokalne skupnosti so izrazile velike potrebe po obnovi oz. izgradnji gasilskih domov. Ker gre za investicije, ki terjajo velika finančna sredstva, se občine soočajo s težavami in ponekod kljub nujnosti projekti stojijo, saj občine niso zmožne zagotoviti lastnih finančnih virov. Vsaka takšna odločitev pa pomeni, da se morajo odpovedati drugim tudi prepotrebnim investicijam.
 
Ker lokalne skupnosti pogosto ne zmoremo zagotoviti vseh potrebnih sredstev za izgradnjo takšnih objektov, je državno sofinanciranje nujno za izboljšanje varnosti prebivalcev. Državni svet je pobudo soglasno podprl, jo posredoval Ministrstvu za obrambo RS in ga pozval k dopolnitvam zakonodaje, da se zagotovi stabilno financiranje nujno potrebne gasilske infrastrukture po celotni Sloveniji.
 
PR - Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje