vabljeni k branju Beletrininega tedenskega novičnika.

Drage bralke, dragi bralci,
vabljeni k branju Beletrininega tedenskega novičnika.

Knjiga tedna
Ta teden vam v branje priporočamo knjigo meseca oktobra Moby Dick ali Kit Hermana Melvilla, ki je v prevodu Jerneja Županiča izšla v zbirki Klasična Beletrina. Zgodba kapitana Ahaba in njegovega obsesivnega lova na belega kita glavača, ki mu je na neki prejšnji kitolovski odpravi odgriznil nogo, nas z ladjo Pequod vozi po širjavi oceana, vse do vnovičnega, dramatičnega srečanja z Moby Dickom, ki mu sledi bridek konec. Resnična zakladnica slik duha tedanjega časa, opisov zgodovine in veščin kitolovstva. Svoj izvod lahko do 31. oktobra 2024 pridobite kar 30 % ceneje.
Predstavitev knjige Uradniki niso angeli
Tudi v oktobru nadaljujemo z literarnimi popoldnevi v Knjigarni Beletrina Maribor. Vljudno vabljeni, da se nam v četrtek, 3. oktobra 2024, ob 18. uri pridružite na predstavitvi knjige Uradniki niso angeli Brede Mulec, ki je izšla v sozaložništvu založb Lex localis in Litera. Avtorica bo svoje delo, v katerem se skozi analize in arhivska ter časopisna pričevanja poglablja v razvoj uradništva na naših tleh skozi 20. stoletje, predstavila skupaj s pisateljem Tonetom Partljičem. Dogodek bo povezovala Tonja Jelen, urednica knjige.
Predstavitev knjige Karantena
V torek, 8. oktobra 2024, ob 18. uri bomo v Knjigarni Beletrina Maribor predstavili knjigo Karantena Alojza Ihana, katere protagonist je rentgenolog srednjih let Andrej Kos, ki želi novo jadrnico preizkusiti v družbi brata Petra in kolega Egona, epidemiologa za prehladne viruse. Sprva brezskrbne počitnice med valovi pa se zapletejo, ko na kopnem izbruhne epidemiološka katastrofa.
V pogovoru, ki ga bo moderiral direktor Beletrine Mitja Čander, bo ob romanu Karantena govora tudi o avtorjevem delu Skupinska slika z epidemijo, aktualnih vprašanjih o vplivu epidemij na družbo in kulturo ter biografiji Škarje, prosim dr. Eldarja M. Gadžijeva. Alojz Ihan je tudi avtor spremne besede k Šibam človeštva Stefana Winkla, zato bo pogovor tekel tudi o kulturni zgodovini kužnih bolezni.
Beletrina v živo
Knjiga Zbrana kratka proza slovesno stopa med bralce sto let po smrti Franza Kafke. V njej najdemo poleg znamenitih pripovedi, kot so Preobrazba, V kazenski koloniji, Sodba, Pred zakonom in Pismo očetu, tudi vsa druga, manj znana, a kljub temu intrigantna kratkoprozna besedila, ki jih avtor pogosto ni dokončal. O sanjskem vzdušju, ki gre v pisanju Kafke z roko v roki s »pravniško« sintakso, sta v tokratni epizodi Beletrine v živo spregovorila prevajalec knjige Štefan Vevar in moderator Aljaž Koprivnikar.
AirBeletrina
Preberite odlomek iz knjige Govorim mariborskega poslovneža Marka Verdeva, ki jo je ustvaril v sodelovanju s pisateljem Davorinom Lenkom. V biografski izpovedi govori o blišču in bedi poslovnega sveta, izgorelosti, depresiji, terapiji, o svoji homoseksualnosti in še marsičem, s čimer podira tabuje in odpira vrata iskrenosti, pogumu in samozavesti. Medtem ko čakate na skorajšnji izid tiskane knjige, lahko na Beletrini Digital ekskluzivno dostopate do e-knjige in zvočne knjige.

VIR: Beletrina