vabljeni k branju Beletrininega tedenskega novičnika.

Drage bralke, dragi bralci,
vabljeni k branju Beletrininega tedenskega novičnika.

Knjiga tedna
Ta teden vam v branje priporočamo nedavno izdani, globoko meditativni fikcijski esej Muanisa Sinanovića, ki nosi naslov Vse luči.
»Pisal bom jasne besede, uporabljal besedne zveze, ki jih uporabljajo tudi drugi. Dovolj je bilo želje, da bi bil poseben, da bi v jeziku odkril Indijo Koromandijo, da bi bil mračni Krištof Kolumb, prinašalec smrtne sle, ki me je od sveta le odtujevala in me približevala demoničnim silam,« se samemu sebi zaobljubi pripovedovalec Sinanovićevega zagotovo najbolj nenavadnega, upamo si reči, da tudi najbolj vznemirljivega in zrelega knjižnega dela!

99. Huda pokušnja
Po septembrskem predahu se vračamo, še zadnjič pred praznovanjem visokega jubileja. Vabimo vas na literarno-vinski večer, ki bo jutri, 23. oktobra, ob 19. uri, v Domu KULTure muziKafe na Ptuju. Na 99. Hudi pokušnji! bosta z nami pesnik, pisatelj in kritik, letošnji festivalski gost Muanis Sinanović, in vinar Matjaž Lemut iz Tilia Estate – Hiša pinotov. Večer bosta povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman.
Beletrina v živo
Oglejte si novo epizodo Beletrine v živo, ki jo posvečamo novemu romanu Emila Filipčiča Premiera. Z avtorjem se je pogovarjal Andraž Gombač.
Po šest in tudi po osem se jih je zbralo in šli so skozi cigansko naselje na kino matinejo. Tri leta star ciganček, čik v ustih, se postavi prednje: Vadi pare! Na vsem lepem se dogajanje preseli v Ljubljano. Sledi ples v študentskem naselju, v Halo Tivoli pride Matt Collins, prvi pevec z Zahoda, ki mu oblast dovoli nastopati pri nas. Šele čez leta izvemo, da je bil to pevec iz Zagreba. Čas mineva in Jaguar Petrovič se spreminja v moža s tisoč obrazi. Ves čas pa traja sedanjost. Ves čas teče reka Sava. Tekla je, ko smo se spustili z raftom po njej in smo ji rekli Sava Dolinka in tekla je mimo Ade Ciganlije, vse do sotočja z Donavo. Mogoče je Sava bistvo tega romana?
Nadaljevalno strokovno srečanje in kreativni dialog Zgodbe, ki nas povezujejo
Vabljeni, da se jutri, 23. oktobra 2024, ob 14. uri pridružite strokovnemu srečanju v Altes Kino v Lipnici v Avstriji, kjer bomo kreirali nove ideje sodelovanja, del srečanja pa bo tudi speed dating med avtorji in organizatorji literarnih dogodkov. Dogodek bosta moderirala mag. Igor Černe (Slovenija) in Andreas Unterweger (Avstrija).
Iz Maribora bo organiziran avtobusni prevoz. Dogodek bo tolmačen v nemški in slovenski jezik. Srečanje bo trajalo do 18. ure vključno s pogostitvijo. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na e-naslov: maja.papic@beletrina.si. Prijave zbiramo do zapolnitve mest.
AirBeletrina X BeletrinaDigital
Vabimo vas, da na AirBeletrini predpremierno okusite pogumno in ganljivo zgodbo o svobodi, slavi, materinstvu, preživetju, veri in upanju. Ameriška pevka Britney Spears je leta 2021 odkrito spregovorila na odmevni sodni obravnavi, zatem pa še v knjigi Ženska v meni, ki jo je prevedel Jure Šešet in bo kmalu izšla v zbirki Žametna Beletrina. V rubriki Okus po knjigi na multimedijski platformi Beletrina Digital je že na voljo več odlomkov literarnih del, ki bodo izšla kmalu. Prelistajte – in preberite!
VIR: Beletrina