Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca pozvala k takojšnji vzpostavitvi ukrepa čakanja na delo.

Ljubljana, 27. 6. 2023 – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca pozvala k takojšnji vzpostavitvi ukrepa čakanja na delo. Vse več podjetij, zlasti tistih, ki izvažajo v Nemčijo, namreč beleži upad povpraševanja. Z ukrepom čakanja na delo bi po oceni OZS lahko zadržali delavce v podjetjih in jih nato aktivirali takoj, ko se bo povpraševanje spet okrepilo.

V OZS v zadnjih tednih prejemamo vse več pozivov članov, obrtnikov in podjetnikov, ki nas opozarjajo na zaostrene razmere na področju gospodarstva. Zlasti podjetja, ki so izvozniki v Nemčijo, beležijo upad povpraševanja. Da se gospodarstvo ohlaja tudi pri nas, pa pričajo tudi nedavni podatki o padcu industrijske proizvodnje za 7,9 %, kar je največ v državah EU.
 
Na Nemčijo, ki beleži negativno gospodarsko rast, pa ni vezana le slovenska industrija, ampak tudi številni izvozniki v malem gospodarstvu. K zaostrenim razmeram dodatno pripomore tudi višanje obrestnih mer, kar vpliva na zmanjšanje povpraševanja tako v gospodarstvu kot gospodinjstev. »Kot smo vas že zaprosili na seji upravnega odbora OZS pred enim tednom, vas zato ponovno naprošamo, da v najkrajšem možnem času vzpostavite mehanizem čakanja na delo po vzoru Nemčije. To bo delodajalcem omogočilo, da svoje zaposlene ohranijo v podjetjih in jih v polni meri aktivirajo takoj, ko se bo povpraševanje okrepilo,« je v dopisu ministru med drugim zapisal predsednik OZS Blaž Cvar

V času pandemije Covid se je jasno pokazalo, kako težko je delavce, ko enkrat zapustijo določeno panogo, ponovno pridobiti nazaj. Pravočasno ukrepanje je zato po oceni OZS edina možnost, če želimo ohraniti slovensko gospodarstvo konkurenčno. Ob tem pa ne smemo prezreti podatka, da je Slovenija z izjemno visokimi obremenitvami stroškov dela ter številnimi administrativnimi ovirami ponovno nazadovala na lestvici konkurenčnosti, ki jo je nedavno objavil švicarski inštitut IMD. Slovenija se je namreč med 64 državami uvrstila na 42. mesto, kar je štiri mesta nižje kot lani. 

VIR: OZS