Svetovni skavtski jamboree je mednarodno srečanje mladih skavtov.

Svetovni skavtski jamboree je mednarodno srečanje mladih skavtov. Začetnik skavtskega gibanja Robert Baden-Powell je prvi jamboree organiziral leta 1920 na stadionu Olympia v Londonu. Besedo jamboree je vzel iz jezika enega izmed afriških plemen, pomeni pa noro praznovanje (srečanje plemen). Besedi je želel dati nov pomen – najbolj prijaznega in veselega druženja mladih. Svetovni jamboree poteka na štiri leta, vsakič v drugi državi. Letošnji je že 25. po vrsti in ga organizira Zveza tabornikov Južne Koreje. Poteka med 1. in 12. avgustom 2023 v Saemangeumu (Severna Jeolla), na tabornem prostoru je dobrih 43.000 tabornikov in tabornic s celega sveta.

Mladi s celega sveta se na jamboree-ju povezujejo med izvajanjem atraktivnega in vzgojno usmerjenega programa – osrednje teme so globalni razvoj, svetovni mir, kulturna raznolikost, pustolovščina, zabava in prijateljstvo. Čeprav se zdi, da gre za zabavo, je jamboree mnogo več, saj nudi mladim priložnost za nova znanja, debato in razvoj aktivnosti, ki jih kasneje izvajajo v lokalnem okolju in skupnosti.

Slovenska odprava na Jamboree 2023, ki jo organizira Zveza tabornikov Slovenije, je rekordna in šteje skupaj 320 oseb – 10 članov vodstva odprave, 24 vodnikov, 70 članov mednarodnega osebja in 216 udeležencev. Udeleženci so stari od 14 do 18 let, vodniki, vodstvo in mednarodno osebje pa 18 let ali več. Posebej je treba poudariti še, da taborništvo brezpogojno sledi načelu prostovoljstva, zato vsi člani osebja za delo pred, med in po akciji ne prejmejo nobenega plačila.
/
Člani slovenske odprave so se na pot v Južno Korejo podali že 25. julija – do začetka jamboree-ja so raziskovali Seoul z okolico, od 1. avgusta pa so skupaj s člani odprav iz drugih držav na tabornem prostoru. Letošnji jamboree je dodatno popestrilo vremensko dogajanje, saj je po začetnih nevšečnostih s poplavami narasla temperature ozračja, na okoli 35 stopinj z visoko vlažnostjo. Vendar je Svetovna skavtska organizacija (WOSM) skupaj s korejsko vlado poskrbela, da je bilo za udeležence poskrbljeno, uredili so dodatne klimatizirane prostore, zagotovljena je zadostna količina vode, ledu in napitkov, program je prilagojen razmeram. V slovenski odpravi ves čas delujejo preventivno, tako da med člani naše odprave ni nihče potreboval zdravniške oskrbe zaradi visokih temperatur.
/
Je pa pred organizatorji nov izziv – tajfunu Khanun, ki naj bi po napovedih meteorologov v drugi polovici tega tedna prešel tudi Južno Korejo. Po dogovoru med Svetovno skavtsko organizacijo (WOSM) in korejsko vlado so že stekle priprave na preventivno premestitev vseh udeležencev jamboreeja na drugo lokacijo.Trenutno znane informacije:Vse odprave, tudi slovenska, bodo premeščene predvidoma jutri – torej 8. avgusta čez dan.Slovenska odprava bo nameščena skupaj, tako da bodo še naprej delovali kot celota.Vsi udeleženci bodo nameščeni v bližino Seula, v zidane namestitvene objekte.Odhodi slovenske odprave domov bodo potekali po originalnih razporedih.Zaključna prireditev jamboreeja za zdaj ni odpovedana, izvedena bo najverjetneje na stadionu, 11. avgusta, kot je predvideval program.Danes na tabornem prostoru program teče nemoteno.
/
Pri Zvezi tabornikov Slovenije in v vodstvu slovenske odprave se zavedajo, da je vest o prihajajočem tajfunu za marsikoga strašljiva, sploh glede na trenutno ekstremno dogajanje v domovini. A zagotavljajo, da je na jamboreeju poskrbljeno za varnost udeležencev ter da je preventivni premik iz tabornega prostora na področje Seula skrbno načrtovan ter bo izveden dovolj zgodaj.So pa vsi udeleženci odprave dobro in uživajo v dogajanju, vodstvo odprave z vsemi prostovoljci pa sporoča, da bodo poskrbeli, da bo vsem nevšečnostim navkljub 25. svetovni skavtski jamboree za mlade udeležence varna in prijetna izkušnja še naprej!

Taborniške dogodivščine lahko spremljajte na Facebooku in Instagramu, več informacij pa najdete tudi na www.taborniki.si.

PR - Zveza tabornikov Slovenije