Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo 30. novembra na Brdu pri Kranju podelila prestižni priznanji Obrtnik leta 2023 in Podjetnik leta 2023. Za priznanje obrtnik leta se letos potegujejo štirje obrtniki, v tekmi za podjetnika leta pa je letos pet odličnih podjetnikov.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo 30. novembra na Brdu pri Kranju podelila prestižni priznanji Obrtnik leta 2023 in Podjetnik leta 2023. Za priznanje obrtnik leta se letos potegujejo štirje obrtniki, v tekmi za podjetnika leta pa je letos pet odličnih podjetnikov.
 
Nominiranci letos prihajajo z Gorenjske, Prekmurja, Štajerske, Posavja, Dolenjske in Zasavja.

Nominiranci za Obrtnika leta 2023

  • Anton Cigan in Peter Tibaut, KIT Žižki, proizvodnja kovinske opreme, d. o. o., Črenšovci
Temelje podjetja, ki sta ga leta 2008 ustanovila Anton Cigan in Peter Tibaut, je leta 1990 postavil Štefan Tibaut, ki se je začel ukvarjati z izdelovanjem kovinskih izdelkov. Danes v podjetju izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police, garderobne omarice najrazličnejših oblik in dimenzij za podjetja, šole, zavode in druge ustanove, delovne mize s predalniki in orodne omare, omare za nevarne snovi, snežne pluge za viličarje in še mnogo drugega. Trenutno je v podjetju zaposlenih 20 oseb z bogatim strokovnim znanjem in izkušnjami. Lastnika podjetja cenita svoje zaposlene in se zavedata, da so največji kapital podjetja.

  • Klemen Cvek, MT Cvek, trgovina in storitve, Kranj
V podjetju MT Cvek se ukvarjajo z vzgojo enoletnic, dvoletnic in sezonskega cvetja ter okrasnih rastlin, postavitvijo profesionalnih namakalnih sistemov, aluminijastih vrtnih obrob in sistemov za zunanje ureditve, urejanjem vrtov in okolja, trgovino na debelo in drobno ter servisom namakalnih sistemov. Gre za družinsko podjetje, ki sta ga leta 1995 ustanovila Anton in Marija Cvek. Iz skromnih začetkov se je podjetje na podlagi pridobljenega znanja in izkušenj razvilo v uspešno in stabilno podjetje, ki ponuja kakovostne izdelke in storitve za celostno ureditev zunanjih prostorov.

  • Boris Mastnak, Boris Mastnak, s. p., izdelovanje ograjnih sistemov, Maribor
Začetki in prva leta poslovne poti Borisa Mastnaka so povezani z izdelovanjem betonske galanterije. Kasneje je podjetje z namenom strankam ponuditi celovito rešitev začelo razvijati tudi ograjne sisteme, balkonske ograje in vrata. Sčasoma so vso svojo pozornost posvetili razvoju te ponudbe, »betonski« del poslovanja pa povsem opustili. Mastnakova vizija in uspešno sodelovanje vseh zaposlenih v podjetju sta zasluga, da je podjetje danes ne samo v Sloveniji, temveč tudi na evropskem trgu eno izmed vodilnih proizvajalcev aluminijastih ograjnih sistemov in vrat.  V podjetju je 30 zaposlenih, ki svoje delo opravljajo v dveh enotah, in sicer v Hrastovcu v Slovenskih goricah in na sedežu podjetja. Njihova lastna prodajna mreža, ki je razpeta čez Slovenijo, Avstrijo in Hrvaško, pa jim zagotavlja neposreden stik s kupci, katerim nudijo celovite rešitve. 

  • Franc Maučec, Steklarstvo Frama, d. o. o., Beltinci
Franc Maučec je mojster stavbni steklar, ki je svojo obrtniško pot začel leta 2005 kot samostojni podjetnik na temeljih družinske tradicije, saj se je s steklarstvom ukvarjal tudi njegov oče Franc starejši. Danes se Steklarstvo Frama, kot se podjetje imenuje po preoblikovanju, ukvarja s stavbnimi zasteklitvami, zasteklitvami balkonov, vetrolovov in zimskih vrtov, izdelavo varnostnih in lepljenih stekel za ograje, kabine za prhe, drsna vrata in predelne stene, poleg tega pa izdelujejo in montirajo izolacijsko steklo ter vse vrste ogledal in predelnih sten iz jedkanega stekla in še mnogo drugega. V podjetju, v katerem je 14 zaposlenih, skrbijo, da vsako leto del sredstev namenijo za investicije ter posodabljanje in širitev svoje ponudbe. Pred petimi leti so se tako odločili za razširitev steklarske delavnice, ki so jo opremili s sodobnimi stroji in napravami, s čimer so dosegli zmanjšanje stroškov energije, vpliva na okolje, skrajšali so proizvodne procese in povečali obseg proizvodnje.

Nominiranci za Podjetnika leta 2023

  • Igor Arh, Metalika, proizvodnja pohištva, furniranega aluminija in inženiring, d. o. o., Leskovec
Ustanovitelj podjetja Metalika Igor Arh nadaljuje družinsko tradicijo mizarstva iz leta 1932. Navdih tradicije in nove ideje so botrovale temu, da je leta 2002 odprl podjetje, specializirano za izdelavo pohištva in opremljanje notranjosti ladij za križarjenje in jaht. V duhu industrije 4.0 je podjetje Metalika opremljeno z najsodobnejšo opremo, stroji in tehnologijo, kar jim, poleg proizvodnih prostorov, v katerih lahko sestavijo  posamezne prostore jaht in večje restavracijske pulte za križarke, zagotavlja boljšo kakovost, večjo fleksibilnost in konkurenčno prednost. V podjetju je ves čas nekaj več kot 30 zaposlenih, med katerimi so tudi visokokvalificirani strokovnjaki notranjega oblikovanja plovil, ki so s svojim znanjem in izkušnjami podpisali tudi pod Nautilus Pod, novo revolucionarno spalno kapsulo, razvito posebej za vgradnjo na potniške ladje.

  • Robert Medle, Roletarstvo Medle, d. o. o., Novo mesto
Temelje podjetju, ki ga vodi Robert Medle, je z odprtjem obrtne delavnice leta 1976 postavil njegov oče. Skozi leta so se specializirali za izdelavo rolet, žaluzij, oken in komarnikov, ki jih prodajo na domačem in številnih tujih trgih. V podjetju neprestano spremljajo novosti na področju senčil in stavbnega pohištva in jih uvajajo v svoj proizvodni program. Razvijajo svoje lastne izdelke, ki jih postavljajo v prednost pred konkurenco. Vlagajo v raziskave in razvoj nove tehnološke opreme, kar zajema tehnološke izboljšave v proizvodnih procesih, digitalizacijo procesov, izboljšave obstoječih in razvoj novih proizvodov. Redno vzdržujejo in investirajo v modernizacijo strojne, programske in druge opreme, učinkovitost se trudijo povečati z zniževanjem stroškov, posodobitvijo procesov, rastjo produktivnosti, odpravljanjem reklamacij ter motiviranjem zaposlenih. V podjetju je 180 zaposlenih, katerim zagotavljajo strokovna izobraževanja ter zdravo in urejeno delovno okolje.

  • Bojan Petrovič, Petrovič, podjetje za trgovino in storitve, d. o. o., Kidričevo
Bojan Petrovič je izjemen podjetnik in vizionar, ki je pred četrt stoletja svojo kariero začel kot skromen krovec. Imel je nekaj izkušenj in dovolj poguma, da je stopil na samostojno podjetniško pot. Začel je z majhno ekipo, brez visokih vložkov, kar v domači garaži. Že kmalu je v poslovanju spoznal večji potencial. Njegova vizija in odločnost sta ga pripeljali do nakupa prvega stroja za upogibanje pločevine, s čimer je razširil ponudbo in poslovanju dal nov zagon. Z rastjo podjetja in vedno večjim povpraševanjem je Petrovič izkazal izjemno podjetniško žilico. Sledil je tržnim trendom in se prilagodil novim priložnostim. Danes je njegovo podjetje ob tem, da imajo v svoji ponudbi široko paletno kleparskih izdelkov, tudi največji in najbolj priznan proizvajalec pločevinastih kritin v Sloveniji, z usmeritvijo v proizvodnjo montažnih objektov pa je poslovanju dodal novo dimenzijo. Bojan Petrovič je ustvaril ne le uspešno poslovno zgodbo, temveč tudi izjemen tim in skupnost 60 zaposlenih, v kateri so vrednote in poslanstvo jasno izraženi. Vez v podjetju pa krasijo prilagodljivost, zaupanje v sodelavce in neprecenljive tehnične izkušnje. 

  • Miran Rauter, Hermi, d. o. o., Celje
Podjetje Hermi, ki ga vodi Miran Rauter, je leta 1985 ustanovil Miranov oče Herman Rauter. Prvotna dejavnost so bile elektromeritve ter proizvodnja in montaža zaščite pred strelo. V skoraj 40-letni zgodovini se je podjetje razvijalo in postalo mednarodno uspešno proizvodno podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo strelovodne in prenapetostne zaščite, kabelskih polic in lestev, nosilnih konstrukcij za sončne elektrarne ter s projektiranjem in montažo. Družinsko podjetje ima okoli 150 zaposlenih, hčerinska podjetja v Avstriji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, svoje izdelke, ki jih je več kot 7.500, pa trži v več kot 50 državah sveta.

  • Primož Zelenšek. Chipolo, raziskave in razvoj na področju elektronike, d. o. o., Trbovlje
Chipolo, ki ga vodi Primož Zelenšek, je mednarodno uspešno podjetje in na področju bluetooth sledilnikov ena izmed vodilnih blagovnih znamk. S svojimi barvitimi iskalniki, ki povezujejo osebne predmete z aplikacijo na telefonu, ustvarja nov način iskanja založenih in izgubljenih stvari. V zadnjih 10 letih so jih po vsem svetu prodali že 3,5 milijona sledilnikov. Podjejte je nastalo leta 2013 iz ideje skupine zasavskih prijateljev in se razvilo v svetovno prepoznavno podjetje, ki uspeva tehnološko napredne rešitve vpeljati v izdelke, ki so preprosti za uporabo. Od prvih začetkov do danes podjetje ni zraslo samo v številkah, povečala se je tudi ekipa. Od prvih sedmih soustanoviteljev se je v desetih letih ekipa povečala na več kot 65 zaposlenih. Chipolo je trenutno eden največjih zaposlovalcev v zasavski regiji.

VIR: OZS