Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja bomo danes ob 18.00 s posebnim Facebook Live dogodkom z naslovom “Kaj si mladi želijo, da bi odrasli vedeli o njih” in predstavitvijo istoimenske publikacije izpostavili skrb za duševno zdravje

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja bomo danes ob 18.00 s posebnim Facebook Live dogodkom z naslovom “Kaj si mladi želijo, da bi odrasli vedeli o njih” in predstavitvijo istoimenske publikacije izpostavili skrb za duševno zdravje ter našo skupno odgovornost za spodbujanje zavedanja in razumevanja tega pomembnega področja zdravja. 

Publikacija je nastala v okviru vseslovenske akcije “TOM potuje, otroke obiskuje” v izvedbi programa TOM telefon(r), ki deluje pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Zakaj akcija: povečanje duševnih stisk otrok in mladostnikov v času epidemije

Pomembna značilnost TOM telefona je spremljanje statistike in trendov med prejetimi kontakti. Spremembe hitro zaznamo. Na primer: pri vzpostavitvi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa ob epidemiji Covid-19 smo takoj prvi teden zaznali močan vpliv na otroke in mladostnike. Običajne tematike, kot so vrstniki, ljubezen, spolnost, šola, so stopile v ozadje, v ospredje pa so prišle težje teme, kot so duševne stiske, samomorilnost, samopoškodovanje, anksioznost in odnosi v družini. Upadlo je število klicev, predvsem zafrkantskih, podaljšali pa so se svetovalni klici. Občutno se je povečalo število klepetov v spletni klepetalnici. Opazili smo, da se mladi zapirajo vase in s svojimi stiskami ostajajo sami. Želeli smo jim priti nasproti, jim sporočiti, da niso sami ter jih spomniti na pomen pogovora.

Na TOM telefonu smo zato sestavili šolsko uro v obliki delavnice in povabili osnovne šole, da se priključijo akciji, ki smo jo poimenovali »TOM potuje, otroke obiskuje«. Nahrbtnik TOM telefona je potoval po 12-tih slovenskih regijah in obiskal kar 193 osnovnih šol. Vsaka šola, ki se je vključila, je gostila nahrbtnik 7 dni in v razredih od 4. do 9. razreda izvedla delavnico o TOM telefonu in pomenu pogovora. Razredniki so na delavnici otroke povprašali tudi, o katerih vprašanjih ali temah se ne morejo ali ne upajo pogovoriti s starši ali drugimi odraslimi. Svoja vprašanja, strahove, težave so zapisali na listek ter ga anonimno oddali v škatlico. Vse anonimno podane zapise otrok smo zbrali, pregledali in analizirali na TOM telefonu. Na koncu delavnice je vsak razred v ‘spominsko knjigo’ tudi narisal ali zapisal razlago slogana TOM telefona “Odgovor je pogovor”. V sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije smo en razred v vsaki od 12 regij nagradili za najbolj izvirno razlago slogana. 

Akcija ima štiri pomembne komponente:

  • približati pomen pogovora učencem, učiteljem in staršem;
  • približati TOM kot možen vir pomoči, kadar se mladi znajdejo v stiski, imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor;
  • spodbuditi učence, da vsak v sebi ozavesti teme, o katerih si ne upa spregovoriti ali se pogovoriti s starši ali s kom odraslim;
  • povezovanje osnovnih šol med seboj preko potujočega TOM nahrbtnika.


VIR: ZPMS