Še zadnje povabilo, da pridete v soboto, 17. junija 2023, v Dolino Soče in od blizu spremljate ter navijate za vrhunske kolesarje dirke Po Sloveniji 2023.

Še zadnje povabilo, da pridete v soboto, 17. junija 2023, v Dolino Soče in od blizu spremljate ter navijate za vrhunske kolesarje dirke Po Sloveniji 2023. Danes se dirka začenja, le trije dnevi pa nas ločijo od trenutka, ko bo karavana zapeljala v našo dolino in se kar dvakrat povzpela na Kolovrat. Ali bo dvojni klanec odločal o zmagovalcu dirke?

Četrta etapa dirke Po Sloveniji se začne v Ljubljani in nadaljuje skozi Medvode, Škofjo Loko, Cerkno in Tolmin, sledi dvakratni vzpon na Kolovrat, cilj pa je v Kobaridu. V središču Kobarida bo v popoldanskemu času podelitev smaragdnega pokala zmagovalcu etape, vzporedno pa se bo ob kolesarskem programu odvijal tudi Kobariški sejem.

Kolesarsko dogajanje se v soboto začenja v Tolminu, kjer bo iz mobilnega studia na Mestnem trgu dirko med 10.00 in 15.30 ves čas spremljala ekipa Vala 202. V Tolminu je leteči cilj dirke napovedan ob 13. uri. Navijače vabimo v center (na TIC), kjer boste lahko prevzeli navijaške zastavice in pozdravili vrhunske kolesarje. V Tolminu se  program nadaljuje s poletno izdajo izmenjevalnice oblačil Jaz tebi – ti meni in Poletno muzejsko nočjo v Tolminskemu muzeju. Vse do polnoči bodo vrata muzeja odprta za vse obiskovalce, vsi ogledi bodo brezplačni, pripravljajo tudi otroške delavnice, večer pa se bo zaključil z nastopom skupine Rezjanab sasiedi.

V Kobaridu se dogajanje začenja okoli 12. ure s prenosom dirke na dveh velikih zaslonih, pred cerkvijo in ob cilju pri Kulturnemu domu Kobarid. Najboljše kolesarje etape se pričakuje okoli 14.30. Ob 15. uri sledi slavnostna podelitev pokalov najboljšim kolesarjem 4. etape dirke Po Sloveniji.

V Kobaridu na isti dan tudi Kobariški sejem
Istega dne bo v Kobaridu potekal Kobariški sejem s sejemsko ponudbo na stojnicah od 12. do 20. ure. V sklopu Poletne muzejske noči si lahko od 18. ure dalje brezplačno vodeno ogledate Kobariški muzej. Program Kobariškega sejma vključuje plesni nastop OŠ Kobarid, nastop žonglerske in ognjene skupine Čupakabra, skeč dramske skupine Folklorne skupine Razor ter koncert skupine Cherry Wine.

Časovnica, kako se bo kolona kolesarjev (odvisno od povprečne hitrosti) predvidoma premikala po trasi v Dolini Soče. 

Tik ob progi, razen na cilju, ni predvidenih uradnih prizorišč. V Dolini Soče bo v živo mogoče kolesarje najprej pozdraviti v Bači pri Modreju okoli 12.55, na Mostu na Soči okoli 12.58 in v Tolminu okoli 13.05. Vzpon na Kolovrat se pričenja v Volčah okoli 13.10. Na poti atraktivnega vzpona bodo navijači kolesarje lahko pozdravili kar dvakrat, na najvišji točki, v bližini muzeja na prostem Kolovrat, pa bomo dobili namig o letošnjemu zmagovalcu. 

Vsi tisti, ki ne boste mogli spremljati dirke Po Sloveniji v živo, lahko dogajanje spremljate prek radijskega programa Vala 202, ki bo iz Doline Soče cel dan poročal o dogajanju in pred mikrofone pripeljal številne zanimive sogovornike iz naših krajev. Z mobilnim studiem bodo namreč gostovali na Mestnem trgu v Tolminu. Pred televizijskimi zasloni si bo dirko mogoče ogledati na 2. programu Televizije Slovenija in na Eurosportu.

Za predstavnike medijev bo v Turistično informacijskem centru Zavoda Dolina Soče v Zeleni hiši v Kobaridu od 12.00 dalje organizirano novinarsko središče.

Varnost kolesarjev prva prioriteta, druga pa lepo doživetje obiskovalcev
Da bo dirka prijetna in lepa za vse, naprošamo obiskovalce na celotni trasi tekme, da upoštevajo navodila policistov, redarjev in rediteljev.

Gledalci morajo stati zunaj cestišča, namenjenega kolesarjem, naj se ne dotikajo kolesarjev, naj ne tečejo ob njih in jim s tem omejujejo prostora, naj jih ne potiskajo in naj jih ne polivajo s kakršnokoli tekočino. Športno navijanje naj bo brez žaljivk, gledalci naj ne izvajajo samopromocije z iskanjem možnosti biti v TV-prenosu oziroma na posnetkih kamer, saj lahko povzročijo nesrečo in tem ogrožajo tekmovalce, da se poškodujejo. Gledalci naj ne razprostirajo kakršnihkoli zastav proti sredini cestišča in proti tekmovalcem, vse navijaške rekvizite naj držijo pri sebi in z njimi ne posegajo na cesto. Enako velja za mobilne telefone – gledalci naj jih držijo pri sebi in ne iztegujejo rok z njimi na cestišče.

Gledalci naj ne odmetavajo odpadkov v naravo. Naj bo narava po zaključenem dogodku tako lepa in čista, kot je bila pred dirko.

Prometne informacije na enem mestu
Opozarjamo, da bodo občasno zaprte državne in lokalne ceste na trasi tekme. Po celotni trasi bodo v soboto, 17. junija, 30-minutne mobilne zapore, ki se bodo pri vstopu v občino Tolmin začele kmalu po 12. uri. V mestu Tolmin se cesta zapre okrog 13. ure. Po trasi Tolmin–Kolovrat–Idrsko–Kolovrat–Idrsko–Kobarid bodo v času dirke 30-minutne mobilne zapore. Priporočamo, da navijači, ki želite na Kolovrat, pridete na prizorišče vsaj eno uro pred prihodom kolesarjev. V Kobaridu bodo od 6. do 21. ure zaprta Stresova ulica in nekatera parkirišča. Na ostalih ulicah bo prišlo do občasnih zapor, ki bodo trajale največ 60 minut. Glavna cesta skozi središče Kobarida bo od 6. do 21. ure zaprta večkrat, vendar le po 30 minut.

Uradna parkirišča na Kolovratu niso predvidena. V Tolminu bo mogoče parkirati na parkirišču Na logu, od tu se lahko na Kolovrat odpravite peš ali s kolesom. V Kobaridu bo na voljo označeno parkirišče v bližini pokopališča. Vse informacije o zaporah, parkiriščih in prevozih najdete na spletni strani dogodka www.soca-valley.com/sl/predstavitev-aktivnosti/dirka-po-sloveniji.

Kolesarski tekmi sledi zabava ... 
Da se slavje ne bi prehitro končalo, smo zaključku 4. etape dirke Po Sloveniji priključili Kobariški sejem. Na prireditvenemu prostoru bo že od 12. ure na voljo ponudba lokalnih pridelkov, hrane in pijače. V popoldanskih urah sledi bogat kulturni program, ki se bo zaključil z glasbenim koncertom Cherry Wine (20.00). Na ta dan vabljeni tudi v Tolminski in Kobariški muzej, kjer si boste od 18. ure naprej v sklopu Poletne muzejske noči lahko brezplačno vodeno ogledali stalni razstavi.

... in še več kolesarjenja!
Kolesarskega praznika pa ne bo konec to soboto. V soboto, 25. junija, sledi Soča cestni izziv, kjer bodo vsi ljubitelji cestnega kolesarjenja preizkusili klanec na Kolovrat. Trasa bo vodila po delu lanskoletne etape Gira d' Italia med Kobaridom in muzejem na prostem na Kolovratu. 

V čast elitne dirke Po Sloveniji je med 1. junijem in 30. septembrom organiziran STRAVA IZZIV Challenge 2 Kolovrat, kjer lahko preizkusite svojo moč in vztrajnost na prelepem vzponu, ki ga bodo morali letošnji tekmovaci dirke Po Sloveniji opraviti kar dvakrat. Povzpnite se na Kolovrat, kjer vas za nagrado čakajo čudoviti razgledi. 

Več informacij o prihajajočem dogodku in o vsem spremljajočem dogajanju najdete na pristajalni spletni strani www.soca-valley.com/sl/predstavitev-aktivnosti/dirka-po-sloveniji/. Sledite objavam Turizma Dolina Soče na Facebook in Instagram strani Soča Valley.

Za dodatne informacije pišite na info@dolina-soce.si ali pokličite na 05 38 00 490.


#SocaValley #TouOfSlovenia #ifeelsLOVEnia #zelenapentlja

VIR: Dolina Soče