Inštitut za zaščito otrok Lunina vila nadaljuje svoje prizadevanje za pomoč otrokom in mladostnikom, ki so doživeli težke trenutke.

Inštitut za zaščito otrok Lunina vila nadaljuje svoje prizadevanje za pomoč otrokom in mladostnikom, ki so doživeli težke trenutke. V okviru dobrodelne akcije pod sloganom »Ti si ta, ki moč ima« je v petek potekala spletna konferenca, na kateri so strokovnjaki, pedagogi, vzgojitelji, strokovni delavci in starši obravnavali pereč problem medvrstniškega nasilja. Do tega trenutka so s kampanjo, ki bo trajala še celotno leto 2024, zbrali 9.872,00 evrov. Celoten znesek bo namenjen nudenju brezplačne psihoterapevtske pomoči otrokom, ki so preživeli zlorabo ter izvajanju drugih podpornih storitev za žrtve nasilja.


Kako prepoznati medvrstniško nasilje in ukrepati?
Statistike kažejo, da se število primerov predvsem spletnega nasilja med vrstniki iz leta v leto povečuje. Vedno več otrok, mladostnikov, družin in razredov se spopada z medvrstniškim nasiljem, ki lahko pusti težke in dolgotrajne posledice. Statistični podatki kažejo, da se je v zadnjih osmih letih samo spletno nasilje med vrstniki povečalo za kar 50 %, pri ostalih oblikah nasilja pa se stopnjuje predvsem intenziteta prisotnega nasilja. Prav zato je pomembno, da se o tej temi informiramo, pogovarjamo in skupaj iščemo rešitve. Z namenom ozaveščanja so na inštitutu Lunina vila, katerega glavni cilj je zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih, ponovno organizirali dobrodelno akcijo zbiranja sredstev, tokrat pod sloganom »Ti si ta, ki moč ima«. Na petkovi Drugi Vilini konferenci so udeleženci spoznali primere medvrstniškega nasilja, se poučili o prepoznavanju znakov medvrstniškega nasilja v šolah in doma ter primernih načinih ukrepanja. 


»Ko otrok z nami spregovori o nasilju, ki ga s strani sovrstnikov doživlja sam ali mu je priča, je nujno, da mu verjamemo! Vzemimo si čas in ga opolnomočimo: ,Hvala, ker si mi zaupal/a in čestitke za tvoj pogum, verjamem, da je o tem težko govoriti. Nasilje se nikoli ne bi smelo dogajati in moja naloga je, da te zaščitim. Mi lahko poveš več o tem, kar se dogaja?« pravi direktorica Lunine vile Nina Kralj. »Naslednji korak je, da ukrepamo – stopimo v kontakt s šolo oz. okoljem, kjer se nasilje dogaja in poskrbimo, da se preneha, v skrajnih primerih tudi s prijavo. Pomembno je, da se odrasli zavedamo, da medvrstniško nasilje ni konflikt med sovrstniki ali nekaj, kar lahko otroci razrešijo sami, saj gre za izrazito nesorazmerje moči. Zato je naša naloga, da ukrepamo,« še dodaja.


Razprava tudi o nasilju na spletu
 Na spletno konferenco se je prijavilo več kot 120 ljudi, tako iz vrst stroke, kot tudi pedagoških delavcev in staršev, vsebino pa je spremljalo precej več slušateljev, med drugim tudi študenti Pedagoške fakultete. Zanimanje za temo je vsekakor veliko. Beseda je med drugim tekla tudi o medvrstniškem nasilju v šoli, na spletu, spolnem nasilju med vrstniki in strokovni terapevtski obravnavi otrok ter policijski obravnavi primerov. »Ko govorimo o obravnavi in preprečevanju nasilja med vrstniki je v prvi vrsti ključen odnos. Odnos, ki ga imamo mi starši ali strokovni delavci z otroki kot tudi med seboj, mi smo namreč zgled. Če imamo z otrokom vzpostavljen pristen stik, je to že samo po sebi dejavnik, ki zmanjšuje tveganje pojava medvrstniškega nasilja, poleg tega pa omogoča, da nam otrok zaupa, če nasilje doživi sam, ga povzroči ali mu je priča. Ker se medvrstniško nasilje v veliki večini dogaja v šolah, je prav tako pomembno ustvarjanje varnega okolja ravno v vzgojno izobraževalnih ustanovah; s pomočjo znanja za prepoznavanje in dobrih protokolov za obravnavo, « pove Luka Vižintin, psihoterapevt Lunine vile in nadaljuje: »Zato dragi starši in strokovni delavci, ne bojte se medvrstniškega nasilja, saj imamo ravno odrasli moč, da ga zmanjšamo in celo ustavimo. Ustvarjanje pristnega odnosa, odpiranje težkih tem z otroki in informiranje o medvrstniškem nasilju so prvi koraki, ki jih lahko naredi prav vsak izmed nas.« 


Drugo Vilino konferenco je s sponzorstvom v višini 5.000 € podprla Merkur zavarovalnica, s čimer so udeležencem omogočili ugodnejšo prijavo. »Otroke in njihovo prihodnost moramo zavarovati vsi,« so poudarili na Merkur zavarovalnici. »Zdrava družba temelji na spoštovanju in sodelovanju, tako da je pomemben vsak korak v smeri preprečevanja nasilja nad njenimi najšibkejšimi člani. Iniciative Lunine vile podpremo z veseljem in posebno odgovornostjo, saj se ne le ujemajo z vizijo naše zavarovalnice, temveč tudi z vrednotami naših zaposlenih.«
https://www.luninavila.si/konferenca-medvrstnisko-nasilje

PR - IPPR agencija za komuniciranje