Novoustanovljeno ministrstvo bo ob potrditvi v državnem zboru vodil dosedanji minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer.

Datum objave:
25. januar 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Vladimir Habjan
Novoustanovljeno ministrstvo bo ob potrditvi v državnem zboru vodil dosedanji minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer.

Kot so zapisali na svoji spletni strani, na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo odgovarjajo na izzive sodobne slovenske družbe na področju okolja, energetike in podnebja. Skrbijo za učinkovito energetsko preskrbo in uvajanje sodobnih energetskih politik, s posebnim poudarkom na pospešenem povečevanju deleža obnovljivih virov energije. Ti so ključni za varovanje okolja, energetsko samooskrbo in blažitev podnebnih sprememb. Na ministrstvu skrbijo tudi za javni potniški promet, trajnostno mobilnost in prometno politiko, ki so prav tako ključnega pomena za uspešen zeleni prehod slovenske družbe.
Ministrstvo bo tako pristojno za delovno področje javnega potniškega prometa, trajnostne mobilnosti in prometne politike, energetike, oskrbe z naftnimi derivati ter učinkovite rabe in obnovljivih virov energije, varovanja okolja, celovite presoje vplivov na okolje, upravnih postopkov na področju okolja, javnih služb varstva okolja, ravnanja z gensko spremenjenimi organizmi, podnebnih sprememb, ravnanja z odpadki in učinkovite rabe virov.

Mag. Bojan Kumer je na zaslišanju pred matičnim odborom 13. januarja med drugim napovedal, da bo eden ključnih izzivov preobrazba rabe energije v prometu, zato je že v pripravi nov zakon za infrastrukturo alternativnih goriv.
Treba bo pospešiti rabo obnovljivih virov energije in s tem zagotavljanja slovenske neodvisnosti in suverenosti na področju energije, s poudarkom na cenovni dostopnosti in konkurenčnosti. Prenovili bodo okoljsko energetsko zakonodajo v smeri ambicioznega zelenega prehoda in iskali ustrezne strateške odločitve za razogljičenje. Nadgradili bodo tudi NEPN. Po njegovih besedah bodo javno razpravo pripravili že spomladi, dokument pa na vladi sprejeli junija 2024. Čaka jih pravičen prehod iz premoga ter odgovorno in transparentno odločanje o dolgoročni rabi jedrske energije. Optimizirali bodo upravljanje s sredstvi za spodbujanje razogljičenja. V pripravi je nov zakon o umeščanju obnovljivih virov energije v prostor, s katerim želijo poenostaviti prostorsko umeščanje in okoljske presoje za načrtovane investicije. 
Do sedaj so uspeli pridobiti 43 milijonov evrov evropskih kohezijskih sredstev za investicije v sončne elektrarne. Za naslednjo evropsko finančno perspektivo želijo počrpati vsaj 231 milijonov evrov, iz načrtu za okrevanje in odpornost pa vsaj 245 milijonov evrov. Iz sklada za pravični prehod so uspeli zagotoviti dodatnih 70 milijonov evrov. Predvidena so še nacionalna sredstva za ukrepe obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije v višini 180 milijonov evrov Centra za podpore in 197 milijonov evrov iz Eko sklada. 

Glede reorganizacije resorja in združitve prometa in energetike pod isto streho je minister povedal, da sta prav ti dve področji največja izziva podnebne politike in boja proti podnebnim spremembam. Tako bo lažje doseči sinergijske učinke in najti mehanizem prednostnega načrtovanja in usklajevanja podnebne, energetske, prometne in okoljske politike. Združevanje teh politik pod isti resor pa je že ustaljena praksa v marsikateri državi članici EU.
Kot je še poudaril, je sedaj pravi čas za korake, ki jih mora Slovenija narediti za pravi razvojni zeleni preboj, s čimer do dobila dodaten pospešek tudi pri uvajanju novih tehnologij.

VIR: Naš Stik