abor nad Cerovim je kot eden izmed najbolje ohranjenih protiturških taborov na Slovenskem tudi eden izmed najpomembnejših kulturno-zgodovinskih spomenikov v občini Grosuplje.

Pogled na obnovljeno streho levo 2021 in desno oktober 2022 Foto Špela Blatnik


Tabor nad Cerovim je kot eden izmed najbolje ohranjenih protiturških taborov na Slovenskem tudi eden izmed najpomembnejših kulturno-zgodovinskih spomenikov v občini Grosuplje. Zanj že desetletje predano skrbi Turistično društvo Tabor – Št. Jurij, v tem letu pa je objekt v upravljanje z namenom razvoja turistične točke prevzel Turizem Grosuplje.

Med letoma 1994 in 2006 so na Taboru potekala sanacijska dela in rekonstrukcija določenih predelov obzidja, ki so Tabor ohranila tudi za prihodnje rodove. Obzidje okoli cerkve sv. Nikolaja je zaščiteno s streho, ki pa zaradi nepravilne priprave lesene kritine – skodel,  ni več dobro služila svojemu namenu.

V lanskem in letošnjem letu so tako potekala dvojna obnovitvena dela. Junija letos je dotrajano vstopno leseno stopnišče s podestom zamenjala nova konstrukcija, ki obiskovalcem zagotavlja bolj varen vstop za obzidje.

Konec oktobra je bila končana tudi zamenjava dela skodel na strehi. Skodle so iz macesnovega lesa, sekanega v zimskem času. Postopek izdelave skodel je tradicionalen. Ob pravilnem cepljenju lesna vlakna niso poškodovana in smola tvori zaščitni sloj, kar podaljša trajnost skodel. Skodle tako ob pravilni namestitvi lahko služijo več desetletij.
Projekt menjave skodel in stopnišča je financiralo Ministrstvo za kulturo  ob sofinanciranju Občine Grosuplje. Prijavitelj na razpis in vodja del je bilo Turistično društvo Tabor – Št. Jurij.

Turizem Grosuplje

VIR: Občina Grosuplje