V Bruslju je potekala 10. konference Platforma za pravični prehod premogovnih regij, ki spodbuja izmenjavo dobrih praks in pomaga premogovnim regijam s podporo, vključno s koriščenjem sredstev iz Sklada za pravični prehod.

V Bruslju je potekala 10. konference Platforma za pravični prehod premogovnih regij, ki spodbuja izmenjavo dobrih praks in pomaga premogovnim regijam s podporo, vključno s koriščenjem sredstev iz Sklada za pravični prehod. Na okrogli mizi na temo tehničnih pomoči za premogovne regije je na povabilo Evropske komisije sodelovala tudi vodja Urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje na Mestni občini Velenje Karla Sitar. Z udeležbo na konferenci smo pridobili nove informacije o III. stebru Sklada za pravični prehod, preko katerega želimo prijaviti izgradnjo novih stanovanj ter se seznanili z izkušnjami drugih premogovnih regij. S pomočjo Evropske investicijske banke bo še v tem mesecu za projekt 1. faza prenove sistema daljinskega ogrevanja  z vlogo oddana vsa dokumentacija za sofinanciranje na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Regije smo deležne močne podpore tako s strani Generalnega direktorata Evropske komisije za regionalni razvoj, Generalnega direktorata Evropske komisije za energijo in Evropske investicijske banke, ki so oblikovali cel spekter tehničnih pomoči, ki nam pomagajo pri oblikovanju projektov ter pri prijavah na sklade.

Na konferenci so bili predstavljeni prvi primeri projektov iz različnih premogovnih regij, ki so že financirani iz Sklada za pravični prehod in so navdih ostalim regijam in mestom. Predstavljene so bile tudi druge možnosti financiranja projektov, med drugim III. steber Sklada za pravični prehod, ki se sestavljen iz povratnih in nepovratnih virov.

V panelu, kjer so bile predstavljene tehnične pomoči, je sodelovala tudi Vodja urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje  Karla Sitar, ki je skupaj s predstavnikom Evropske investicijske banke Sarunasom Bruzge predstavila, kako delujeta programa Target in Jaspers in kako je Mestna občina Velenje obe pomoči uporabila pri projektu Preobrazba daljinskega sistema Šaleške doline.

Konferenco, ki jo organizirata generalna direktorata Evropske komisije za regionalno in mestno politiko ter energijo: Generalni direktorat Evropske komisije za regionalni razvoj in Generalni direktorat Evropske komisije za energijo, se je udeležil tudi direktor Uprave Mestne občine Velenje mag. Iztok Mori.

Pošiljamo fotografiji z dogodka.

Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje