napovednik

 Andreja P. 

Kategorije dogodka:

Izobraževanje
Vstopnina:

Vstop prost
Naslov:

Medgeneracijski center Mežica, 2392 Mežica
 Prikaži na zemljevidu  Pot do lokacije
Termini
07.12.2022 ob 17.00

Duševno zdravje
Duševno zdravje je neločljiv del celotnega zdravja posameznika in je tudi vir blaginje. Je mnogo več, kot le odsotnost duševne bolezni. V zadnjih letih se je uveljavil koncept pozitivnega duševnega zdravja, ki ga sestavljajo področja kot so posameznikovo notranje psihično stanje, kot so sreča, zadovoljstvo, samospoštovanje, nadalje njegovi odnosi z drugimi, njegovo vsakodnevno delovanje ter sposobnost, da obvladuje svoje življenje in se uspešno sooča z izzivi ter problemi in doprinaša skupnosti, v kateri živi.
Posameznik ima tekom svojega življenja lahko težave na enem ali več področjih duševnega zdravja. Kadar težave pomembno ovirajo njegovo vsakodnevno delovanje, govorimo o duševnih motnjah. Med najpogostejšimi duševnimi motnjami sodobnega časa so stresne motnje, tesnobnost in depresija. Na NIJZ si z različnimi aktivnostmi in programi prizadevamo za krepitev duševnega zdravja prebivalstva ter za zgodnje prepoznavanje in obravnavo duševnih težav in motenj.
Kadar se nam zdi, da je nekdo v duševni stiski, mnogokrat oklevamo, kako naj pristopimo in pomagamo. To je pogosto povezano s tem, da se za nudenje pomoči ne počutimo dovolj kompetentne (ne vemo, kdaj in kako se odzvati, kako načeti pogovor…). Vendar lahko vsak pridobi ustrezna znanja in nudi psihološko prvo pomoč nekomu, ki je v duševni stiski.
Kaj je psihološka prva pomoč?
Psihološka prva pomoč je pomoč, ki jo nudimo osebi z duševno težavo ali stisko, dokler ni na voljo strokovna pomoč ali se stiska ne razreši.
Znanja psihološke prve pomoči zajemajo tri ključne korake:
  • Prepoznava – kako pri osebi prepoznati znake in simptome dušene stiske ali bolezni;
  • Pristop – kako pristopiti k osebi, ki je v duševni stiski, in z njo vzpostaviti pogovor;
  • Pomoč – kako osebi nuditi ustrezno oporo in jo spodbujati k iskanju strokovne pomoči.
Znanja psihološke prve pomoči temeljijo na strokovnih smernicah, a so prilagojena splošni javnosti in ne potrebujejo posebnega predznanja.
(vir: nijz.si)
Dokumenti, priloge


VABILO

VIR: Občina Mežica