Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je objavila javni razpis z dražbo za dodelitev frekvenc v radiofrekvenčnih pasovih 2300 megahertzev (MHz) in 3600 MHz za lokalno uporabo. Rok za oddajo ponudb je 20. december, izhaja iz današnje objave v uradnem listu.

petek, 3.11.2023
Ljubljana, 03. novembra (STA) - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je objavila javni razpis z dražbo za dodelitev frekvenc v radiofrekvenčnih pasovih 2300 megahertzev (MHz) in 3600 MHz za lokalno uporabo. Rok za oddajo ponudb je 20. december, izhaja iz današnje objave v uradnem listu.
Cilj javnega razpisa je dati na razpolago zadostno količino radiofrekvenčnega spektra, učinkovito uporabiti spekter za dosego največjega možnega družbeno-ekonomskega napredka, s pomočjo naprednih tehnologij ustvariti pogoje za gradnjo lokalnih in regionalnih celičnih radijskih sistemov naprednih namenskih storitev poslovnih uporabnikov ter zagotoviti digitalno vključenost lokalnega prebivalstva na čim večjem deležu ozemlja, je zapisano v uradnem listu.
Z razpisom želijo obenem slediti najrazvitejšim državam sveta pri uvedbi industrije 4.0 in inteligentne povezljivosti z namenom povečanja družbeno-ekonomske blaginje državljanov, spodbujati naložbe in razvoj ter ohraniti in spodbujati razvoj učinkovite konkurence na trgih storitev brezžičnih elektronskih komunikacij.
Predmet tega javnega razpisa z javno dražbo je prosti del radiofrekvenčnih pasov 2300 MHz in 3600 MHz za lokalno uporabo po geografskih območjih. Čas trajanja pravic uporabe je za frekvence v pasu 2300 MHz določen do 1. januarja 2037, v pasu 3600 MHz pa do 15. junija 2036. Ta čas bo nato mogoče podaljšati za pet let.

S pridobitvijo frekvenc bodo lahko podjetja, občine in drugi vzpostavili zasebna mobilna omrežja visoke kakovosti in nizkih zakasnitev, je septembra na novinarski konferenci pojasnil direktor Akosa Marko Mišmaš. Kot je dejal, bo to omogočilo transformacijo obstoječe industrije v sodobno industrijo 4.0, digitalizacijo lokalnih skupnosti, implementacijo pametnih mest ipd.

Akos bo uspešne ponudnike izbral na podlagi ponujene cene za posamezen blok v posameznem geografskem območju. Ker ponujena cena predstavlja edino merilo za izbiro najugodnejše ponudbe, bo lahko po uspešnem javnem razpisu izvedla javno dražbo. Pogoj zanjo sta vsaj dva ponudnika za določen blok v posameznem geografskem območju. Če bo zanimanje za določen blok izrazil samo en ponudnik, mu bo ta dodeljen po izklicni ceni.

Najnižji znesek plačila oz. izklicne cene za frekvence je potrdila vlada. Za spekter za lastne potrebe vertikal je ta določena pri 94 evrih/10 MHz/1000 prebivalcev, za spekter za komercialno zagotavljanje storitev pa pri 430 evrih/10 MHz/1000 prebivalcev. Pri tem se oba zneska preračunata na posamezne občine.
Razpis bo izveden v treh fazah. Po odpiranju bo agencija v prvi fazi preverila interes vertikal - pravnih ali fizičnih oseb, ki uporabljajo prilagojene elektronske komunikacijske storitve za lastne potrebe in njihova panoga niso telekomunikacije, ampak npr. promet, industrija, kmetijstvo, mediji, energetika, zdravstvo.
V prvi fazi bo pri izboru ponudb v vsaki občini veljala omejitev za en frekvenčni blok. Po pregledu ponudb bo agencija ugotovila, za katere bloke v katerih občinah ni presežnega povpraševanja, in bo zanje izdala odločbo o dodelitvi frekvenc. Za bloke, za katere bo presežno povpraševanje, pa bo izvedla javno dražbo.
Ko bo prva faza zaključena, bo agencija nepodeljene bloke podelila vsem, ki bodo izrazili interes za sodelovanje v drugi fazi. Tudi v tej bo postopek izbire enak. Bloke, ki ne bodo podeljeni v drugi fazi, bo ponudila vsem zainteresiranim za sodelovanje v tretji fazi. V tej fazi pa omejitev ne bo, postopek izbire bo enak - če ne bo presežnega interesa, se bo podelila odločba, v primeru presežnega interesa pa bo sledila dražba.

Po zaključku zadnje faze bo agencija uspešnim dražiteljem in ponudnikom izdala odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc, dražitelji bodo morali poravnati omenjeni znesek za učinkovito rabo naravne dobrine. Na Akosu so septembra ocenili, da bodo odločbe izdane do sredine leta 2024.

Zainteresirani ponudniki morajo ponudbe naložiti na spletno stran Akosa do 20. decembra do 10. ure. Odpiranje ponudb se bo začelo isti dan ob 14. uri.

VIR: Tax Fin Lex