Državni svet je organiziral posvet o finančni avtonomiji lokalne samouprave. Predstavniki lokalne samouprave so opozorili na pomembnost sprememb financiranja občin, predvsem pri izračunu povprečnine. Minister za finance Klemen Boštjančič meni, da bo novela zakona o financiranju občin, ki je v javni razpravi, ugodno vplivala na avtonomijo občin.

ponedeljek, 15.4.2024
Ljubljana, 15. aprila (STA) - Državni svet je organiziral posvet o finančni avtonomiji lokalne samouprave. Predstavniki lokalne samouprave so opozorili na pomembnost sprememb financiranja občin, predvsem pri izračunu povprečnine. Minister za finance Klemen Boštjančič meni, da bo novela zakona o financiranju občin, ki je v javni razpravi, ugodno vplivala na avtonomijo občin.

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je poudaril, da so občine "gonilo napredka", lokalna samouprava pa eden od temeljev demokracije. Način in višina financiranja občin mora državljanom zagotoviti enake možnosti, ne glede na to, v kateri občini prebivajo, je poudaril Lotrič.

Posebno pozornost je treba po njegovem mnenju nameniti manjšim obmejnim občinam, ki imajo zaradi izseljevanje mladih in staranja prebivalstva ekonomski problem, pa tudi varnostnega z vidika migracijskih gibanj. Postavlja se tudi vprašanje enakosti vseh prebivalcev, saj so po navedbah Lotriča življenjski pogoji na podeželju in obmejnih krajih bistveno slabši.

Lotrič je še navedel, da je med zahtevnimi vprašanji financiranja lokalne samouprave izračun povprečnine, torej denarja, ki ga od ministrstva za finance prejmejo občine za izvajanje zakonskih nalog na podlagi izračuna. Po navedbah Lotriča so osnova za povprečnino povprečni stroški zadnjih štirih let, ne pa tudi dejanski stroški, ki se povečujejo zaradi višjih stroškov dela in prenašanja nalog z državne ravni na občine.

Tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič je izpostavil, da bi bilo treba pri izračunu povprečnine upoštevati inflacijo. "Če nimamo virov, moramo posegati v izvirne prihodke občin, to pa zmanjšuje investicijski potencial lokalne samouprave v Sloveniji," je izpostavil Prebilič.

Predsednik Združenja mestnih občin Slovenije Peter Dermol je dejal, da sistem financiranja občin ne zajame značilnosti posameznih občin. "Sistem financiranja občin ni pravičen do mestnih občin," je poudaril Dermol. Izpostavil je, da prihodek, ki ga občine prejmejo od dohodnine, pri manjših občinah pokrije od 95 do 100 odstotkov vseh obveznosti, pri mestnih občinah pa je ta delež v povprečju okoli 70-odstoten.

Po mnenju ministra za finance Klemen Boštjančič mora sistem financiranja občin upoštevati splošni makroekonomski ter fiskalni okvir. Zatrdil je, da se ministrstvo za finance s predlogom povprečnine vedno poskuša približati pričakovanjem občin in upoštevati proračunske potrebe. "Zato seveda vedno iščemo predlagano povprečnino, za katero ocenjujemo, da bodo občine lahko izvedle vse zakonsko določene naloge," je dejal Boštjančič.

Minister za javno upravo Franc Props je dejal, da je za ministrstvo ključno, da je sistem financiranja občin stabilen, da ustreza večini občin in da zagotavlja izvajanje občinskih nalog. "Zato se moramo pri naši oceni najprej vprašati, ali je s sistemom financiranja res kaj narobe ali pa ne gre morda le za to, da imajo naši in vaši volivci več zahtev, kot jih lokalne finance lahko ta hip prenesejo, sredstev v toku pa je vedno ali pa skoraj vedno premalo," je poudaril Props.

Predlog novele zakona o financiranju občin uvaja sanacijski postopek v primerih, ko bi bila občina trajno nelikvidna ali prezadolžena. Občinam omogoča izdajo občinskih obveznic na nacionalnem trgu. Rok za oddajo pripomb se izteče danes.

VIR: Tax Fin Lex