Občinski svet je na včerajšnji seji potrdil spremembo cen storitev ravnanja s komunalnimi odpadki in storitev odvajanja ter čiščenja komunalne odpadne vode.

Izola, 21. april 2023 – Občinski svet je na včerajšnji seji potrdil spremembo cen storitev ravnanja s komunalnimi odpadki in storitev odvajanja ter čiščenja komunalne odpadne vode.
 
Uvodoma so svetniki potrdili letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta Lokalnega energetskega koncepta občine Izola in se seznanili s planom dejavnosti za leto 2023.
 
V okviru ravnanja z nepremičnim premoženjem Občine Izola je občinski svet potrdil prodajo nepremičnin na pobudo bližnjih lastnikov.
 
Sledila je obravnava elaboratov o oblikovanju cen storitev obveznih občinskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki ter odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, ki so jih svetniki potrdili.
 
Na položnici, ki jih prejmejo izolska gospodinjstva za storitve ravnanja s komunalnimi odpadki, so zaračunane storitve treh javnih služb: zbiranja odpadkov, kar izvaja JP Komunala Izola, d. o. o., ter obdelave in odstranjevanja odpadkov, kar za Občino Izola izvaja podjetje SIMBIO, d. o. o. iz Celja na podlagi koncesijske pogodbe. Zaradi 18-% povprečnega dviga cen bo skupni mesečni strošek storitev ravnanja z odpadki v primeru štiričlanskega gospodinjstva v stanovanju s 75 m2 višji za približno 4,30 EUR.
 
Dvig stroškov storitev odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode znaša okvirno 18 %. Dvig cen se ne bo odražal enako pri vseh uporabnikih, saj je v izračun vključenih več elementov (poraba vode, število in velikost vodovodnih priključkov …). V gospodinjstvu, ki porabi 12 m3 vode, se bo strošek tako zvišal za 3,12 EUR.
 
Občinski svet je poleg elaboratov obravnaval in sprejel še poslovni načrt JP Komunala Izola, d. o. o. za leto 2023.
 
V nadaljevanju so svetniki obravnavali in sprejeli v vednost letno poročilo, program dela in razvoja ter finančni načrt javnega zavoda Zdravstveni dom Izola. Hkrati so podali soglasje k obnovitvi revolving posojila v višini 200.000 evrov za obdobje enega leta.
 
Sledila je obravnava letnih poročil, delovnih načrtov in finančnih načrtov javnih vzgojno-izobraževalnih zavodov: Osnovne šole Vojke Šmuc Izola, Osnovne šole Livade Izola, Osnovne šole Dante Alighieri Izola (Scuola elementare Dante Alighieri Isola), Vrtca Mavrica Izola in Glasbene šole Koper ­– podružnice Izola. Za osnovno šolo Vojke Šmuc in vrtec Mavrica je občinski svet potrdil tudi predloga razporeditve preteklih presežkov, ki bodo namenjeni delovanju zavodov.
 
Nato so bili potrjeni predlogi Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. V svet javnega zavoda Zdravstveni dom Izola je bilo imenovanih pet predstavnikov ustanovitelja, prav tako je bil imenovan predstavnik ustanovitelja v svet lokalnih skupnosti Centra za socialno delo Južna Primorska ter v Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Občinski svet je podal pozitivno mnenje še k imenovanju Adelije Perne za ravnateljico Srednje šole Izola. Nazadnje so svetniki sprejeli sklep o pričetku postopka razpisa za občinska priznanja za leto 2023.

VIR: Občina Izola