Televizija Slovenija bo med zimskimi počitnicami (od 30. 1. do 10. 2.) poskrbela za pester počitniški program. Med počitnicami bomo predstavili dve novi seriji: Mladi mojstri financ in Jaz sem Ana, ich bin Peter ter številne animirane uspešnice in filme.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
26. januar 2023 ob 15:01
Televizija Slovenija
Tudi tokratne zimske počitnice bodo lahko šolarji na Televiziji Slovenija našli vse, da bodo njihovi počitniški dnevi še bolj bogati in razigrani. Uredništvo otroških in mladinskih oddaj v sodelovanju z Banko Slovenije predstavlja novo serijo za mlade z naslovom Mladi mojstri financ, s katero se bodo počitnikarji na preprost in zabaven način seznanili z osnovnimi finančnimi pojmi. Med počitnicami je tudi učenje jezika lahko povsem sproščeno in razigrano. To bo dokazovala serija Jaz sem Ana, ich bin Peter, ki bo odstrla vpogled v nemščino in tudi Nemčijo. Nastala je v sodelovanju z Veleposlaništvom Zvezne republike Nemčije in Goethe Institutom v Ljubljani.

Počitniške dneve pa bodo dodatno popestrile tudi filmske uspešnice, v katerih bo nedvomno uživala vsa družina. Najmlajši si bodo lahko med počitnicami med drugim prvič na Televiziji Slovenija ogledali risanko Superjelen Jani in prepovedane ljubezenske zgodbe.

Po televizijskem ogledu bodo vse vsebine na voljo tudi na portalih ziv-zav.rtvslo.si in cist-hudo.rtvslo.si.

NOVI SERIJI

Jaz sem Ana, ich bin Peter

Od 30. 1. do 3. 2. in od 6. 2. do 10. 2. ob 9.35 na TV SLO 1

Mogoče se učenje novega tujega jezika zdi nekaj, kar med počitnicami preveč diši po šoli, a je v resnici lahko tudi prav zabavno. Medtem ko se učimo nove besede, razgibavamo svoje možgane. Z učenjem za nas novega tujega jezika, spoznavamo nove dežele in njihovo kulturo. In morda nas znanje tujega jezika poveže z novimi prijatelji. Bi se morda radi začeli učiti nemško? V sodelovanju z Veleposlaništvom Zvezne republike Nemčije in Goethe Institutom v Ljubljani pa smo pripravili serijo petih kratkih epizod, v katerih se prijatelja Ana in Peter na igriv in zabaven način učita osnov. Barve, številke in črke s pikicami, poimenovanja družinskih članov, rojstnodnevno presenečenje, knjižni in filmski junaki ter dekliški nogomet, vsega tega sta se lotila v prvih lekcijah, ki bodo marsikomu prišle prav ali pa ga navdušile za učenje novega tujega jezika.

Produkcija ART VIDEO 7, režiser Aleš Žemlja.

Mladi mojstri financ

Od 30. 1. do 3. 2. in od 6. 2. do 10. 2. ob 9:45 na TV SLO 1

V sodelovanju z Banko Slovenije predstavljamo novo serijo za mlade z naslovom Mladi mojstri financ. Gre za igrano serijo, v kateri spremljamo skupino petih najstnikov, ki jih igrajo mladi igralci Sara Domio Grgurović, Klemen Filip Cof, Martina Ronja Usenik, Sofija Lavrač Črnivec in Marko Engelman. Zgodba se začne, ko se skupina petih najstnikov vključi v virtualno igro, namenjeno finančnemu izobraževanju. Na ta način se mladi na sodobne načine spoznavajo s finančnimi pojmi, kot so inflacija, obrestne mere, varčevanje in podobno, vmes pa se zapletajo v različne dogodivščine, ki poskrbijo za dogajanje v seriji. Spoprimejo se s svojimi največjimi tekmeci ajevci, pot do zmage pa jim ovirajo še roparji, ponarejevalci denarja in težke naloge v igri.

ANIMIRANI FILMI IN USPEŠNICE

Uka in Čiv gresta v širni svet
30. 1. in 10. 2. ob 9.10 na TV SLO 1

Sovica Uka pride na svet sredi hudega neurja v obmorskem močvirju, prav takrat, ko vihar prekucne drevo, v katerem je doma njen zarod. Pogumno odkoraca zdoma, s seboj pa kotali tudi bratca, ki še ni pokukal iz lupine. Trdno je odločena, da bosta našla mamo, pa tudi če se izkaže, da je ta krokodil ali rakun.

Jamski človek, koprodukcijski film
30. 1. ob 10.25 na TV SLO 1

Prazgodovina. Junak po imenu Dolgi živi v zeleni dolini, kjer skupaj s plemenom uživa mirno življenje. Njihov mir nenadoma zmoti vdor vojske lorda Snoba, ki je v dolini našel bron, zato s svojo vojsko izžene njene prebivalce. Ti se zatečejo v negostoljubni Kamnolom, Dolgega pa zajamejo sovražniki in se znajde v Brongradu. Tam odkrije kultno plemensko igro, ki se imenuje nogomet. Dolgi zasluti priložnost, da svojemu plemenu priigra nazaj domačo dolino. Tamkajšnje moštvo, v katerem igrajo nogometni zvezdniki, izzove na tekmo. A če pleme tekmo izgubi, bodo morali vse življenje garati v rudnikih brona. Amaterski nogometaši se začnejo uriti, a jim zapletena igra ne gre prav dobro od nog.

Zverjasec
31. 1. in 6. 2. ob 9.10 na TV SLO 1

Zverjasec je polurni animirani film posnet po slikanici, ki jo je napisala Julia Donaldson in ilustriral Axel Scheffler. Čarobna zgodba govori o miški, ki gre na sprehod v gozd, da bi našla lešnik. Tam sreča tri plenilce, lisico, sovo in kačo, ki jo želijo pojesti. Pogumna miška mora uporabiti svojo pamet in iznajdljivost, da bo preživela. Vsem trem pove, da gre na obisk k 'Zverjascu', ki je grozljiva zverina in plenilci vsi prestrašeni zbežijo.

Miška postaja vedno bolj drzna. Nihče v gozdu se je ne upa dotakniti. Za zadnjim ovinkom pa se znajde iz oči v oči z zverjo, ki je plod njene domišljije, z Zverjascem. Znova mora biti miška dovolj premetena, da uide nevarnosti. Končno najde svoj lešnik in ga v miru poje.

Pravo leto, ameriški film
31. 1. in 6. 2. ob 10.05 na TV SLO 1

Josh se v zadnjem letniku gimnazije poteguje za pozornost določenega dekleta, a boji se, da mu bo za prvi poljub kmalu zmanjkalo časa. Matura je tik za vogalom! Zato načrtuje velik zmenek: povabi jo na koncert njune najljubše skupine na oddaljenem glasbenem festivalu. A da bi prišel na koncert, mora na cesto in ker si ne upa sam voziti, na zmenek povabi tudi svojo najboljšo prijateljico in prijatelja. Čustva v najstnikih se na cesti razvnamejo – a na precej drugačen način, kot je Josh pričakoval.

Zverjašček
1. 2. in 7.2. ob 9:10 na TV SLO 1

Neke viharne, snežene noči Zverjašček ne uboga očetovega nasveta in se odtihotapi iz votline. Odpravi se v temačni gozd, da bi našel Veliko zlobno miš. Na poti sreča kačo, sovo in lisico, a nikjer ni niti sledu o Veliki zlobni miši. Ali Velika zlobna miš sploh obstaja?

Bacek Jon: Farmagedon, koprodukcijski film
7. 2. ob 10.15 na TV SLO 1

V tihem mestecu Mossingham strmoglavi skrivnostno vesoljsko plovilo. Iz njega izstopi navihana vesoljčica Lu-La, ki lahko posnema različne zvoke in z mislimi premika stvari. Bacek Jon opazi priložnost za zabavo in jo predstavi svoji ovčji čredi, ki jo Lu-La očara s svojimi nezemeljskimi močmi. Bacek Jon pomaga novi prijateljici najti njeno izgubljeno vesoljsko ladjo. Nihče pa ne sluti, da jim je za petami skrivnostna vladna agencija za lov na nezemljane.

PREMIERA!
Superjelen Jani in prepovedane ljubezenske zgodbe, 1. del
2. 2. in 8. 2. ob 9:10 na TV SLO 1

Župan se odloči, da bo prepovedal ljubezen, ker so zaradi nje vsi nesrečni. Jani in Zalka se tej zamisli odločno upreta. Ko se začne Kristinino zatiranje, se pridružita uporniškemu gibanju, ki se bori, da bodo ljubezenske zgodbe v Vetrniku znova dovoljene.

Superjelen Jani in prepovedane ljubezenske zgodbe, 2. del
3. 2. in 9. 2. ob 9:10 na TV SLO 1

Župan se odloči, da bo prepovedal ljubezen, ker so zaradi nje vsi nesrečni. Jani in Zalka se tej zamisli odločno upreta. Ko se začne Kristinino zatiranje, se pridružita uporniškemu gibanju, ki se bori, da bodo ljubezenske zgodbe v Vetrniku znova dovoljene.