napovednik

Z igro do dediščine: prost vstop za družine z otrokiod torka, 3. oktobra, do nedelje, 8. oktobra

V tednu, ko poteka akcija Z igro do dediščine, vabimo družine z otroki k brezplačnemu ogledu razstav v Narodni galeriji.
Akcija muzejev in galerij Z igro do dediščine poteka v organizaciji Sekcije za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije.
 
Galov klub za skupino Škratitorek, 3. oktober, ob 16.00

Oktobrsko srečanje: Fotografije umetnikov
Srečanje je namenjeno članom Galovega kluba v šolskem letu 2023/24.
Več
 
Predavanje Življenje in delo Ide Künl (1853−1926)četrtek, 5. oktober, ob 18.00

Na oktobrskih Odstiranjih se bomo posvetili slikarki Idi Künl. Znana je kot učiteljica Ivane Kobilca, poznavanje njenega življenja in dela pa je precej skromno. Rodila se je oktobra 1853 v Ljubljani slikarju češkega porekla Pavlu Künlu, od katerega je v začetku dobivala likovno znanje. Kasneje se je učila pri Henriki Langus, nato pa z željo po izobraževanju potovala v München in večkrat na Dunaj, kjer se je po poroki z akademskim kiparjem Johannom Unterkalmsteinerjem tudi za stalno naselila.
Ida Künl je bila predvsem slikarka portretov, upodabljala pa je tudi sakralne prizore, tihožitja in zgodovinske teme. Bila je plodovita slikarka, a danes je znanih le malo njenih del.

Predava Nataša Ciber.

Tokratna Odstiranja bodo na ogled od 5. oktobra do 8. novembra 2023.

Več informacij in prijave na povezavi.
Več
 
Začetek tečaja kiparjenja ob razstavi kiparja Ivana Zajcasobota, 7. oktober, ob 10.00
Na petih srečanjih ob sobotah, od 7. oktobra do 18. novembra, od 10.00 do 13.00, se bomo seznanili z osnovami oblikovanja gline ter anatomije glave in delov obraza. Mentorica bo predstavila osnovne kiparske pristope k oblikovanju kiparskega portreta. Ogledali si bomo tudi razstavo kiparja Ivana Zajca, avtorja Prešernovega spomenika in številnih drugih kipov.
Tečaj je primeren za začetnike in nadaljevalce.
Več informacij in prijave na povezavi.
Več
 
Javno vodstvo po razstavi Ivan Zajecnedelja, 8. oktober, ob 11.00Na novi razstavi predstavljamo kiparski opus Ivana Zajca, avtorja Prešernovega spomenika, ki obsega javne spomenike, nagrobno, cerkveno in arhitekturno plastiko ter portretne, alegorične in žanrske motive. Slogovno sega od historističnih slogov in secesije do posameznih poskusov slikovitega impresionističnega in programskega povojnega socialističnega realizma.Vodi avtorica razstave dr. Mateja Breščak.

Več informacij in prijave na povezavi.
Več
Nova razstava: Ivan Zajec (1869–1952)
Kiparju Ivanu Zajcu, avtorju najvidnejšega javnega spomenika v Sloveniji, spomenika Francetu Prešernu na Prešernovem trgu v Ljubljani, posvečamo prvi celovit pregled njegovega ustvarjanja.Razstava predstavlja sedeminpetdeset del v marmorju, bronu, mavcu in glini, arhivske biografske izpise in podatke o šolanju, življenju in delu Ivana Zajca.Na ogled od 5. oktobra 2023 do 11. februarja 2024.V nedeljo, 8. oktobra, ob 11. uri ne zamudite prvega javnega vodstva z avtorico razstave dr. Matejo Breščak.Več o razstavi na povezavi.
Več
Jesenski ustvarjalni tečaji
Oktobra začenjamo z novimi tečaji kiparjenja, slikanja in mange.Tečaj kiparjenja: modeliranje glave po živem modelu
pet srečanj ob sobotah, od 7. oktobra do 18. novembra 2023, od 10.00 do 13.00
Več informacij in prijave na povezavi.

Tečaj slikanja z oljnimi barvami: moški polakt
sedem srečanj ob sredah, od 11. oktobra do 29. novembra 2023, od 16.30 do 20.30
Več informacij in prijave na povezavi.

Tečaj risanja mange za mlade 12+: Manga zlikovci
pet srečanj ob torkih, od 17. oktobra do 21. novembra 2023, od 16.00 do 18.00
Več informacij in prijave na povezavi.
Več
KUL abonma
Lutkovno gledališče Ljubljana je začelo s prodajo KUL abonmajev! Mladi med 15. in 26. letom imajo tako priložnost, da se potopijo v svet živopisnih produkcij s področja gledališča, filma, glasbe in vizualne umetnosti, ki nastajajo pod streho več javnih kulturnih zavodov, tudi Narodne galerije. KUL abonma ponuja osem dogodkov po izredno dostopni ceni 26 €.Več informacij in vpis abonmaja na povezavi.
Več
Razstave
Ivan Zajec (1869–1952)Na ogled od 5. oktobra 2023 do 11. februarja 2024
Umetnikov ateljeIz fotografskih arhivov španskega Zavoda za kulturno dediščinoNa ogled od 7. septembra do 26. novembra 2023

Odstiranja: Trije šopki cvetja, Španska šola

Na ogled od 7. septembra do 4. oktobra 2023

Odstiranja: Nova spoznanja o življenju in delu Ide Künl
Na ogled od 5. oktobra do 8. novembra 2023

Umetnost nas vse povezuje
Razstava udeležencev tečajev Narodne galerije 2022/2023
Na ogled od 14. septembra do 22. oktobra 2023

Več
Napovedujemo
torek, 10. oktober, ob 16.00: Galov klub za skupino Špicuheljci

sreda, 11. oktober, ob 16.30: Začetek tečaja slikanja z oljnimi barvami
četrtek, 12. oktober, ob 18.00:
Javno vodstvo po razstavi Umetnikov atelje

nedelja, 15. oktober, ob 11.00: Javno vodstvo po razstavi Ivan Zajec
Več
Ekskluzivno za Prijatelje Narodne galerije
 
Vodstvo za Prijatelje Narodne galerije: Ivan Zajecsreda, 4. oktober, ob 11.00

Spoštovani Prijatelji Narodne galerije,vabimo vas na ekskluzivno vodstvo po novi občasni razstavi Ivan Zajec (1869–1952). Vodila bo avtorica razstave kustosinja dr. Mateja Breščak. Prijave na voden ogled so obvezne. Za uvrstitev na čakalni seznam pišite na blagajna@ng-slo.si.
Vodstvo je namenjeno izključno Prijateljem Narodne galerije s plačano članarino in veljavno izkaznico.
 
Vodstvo na prostem: Po stopinjah Ivana ZajcaPrijatelje Narodne galerije vabimo vas na sprehod po izbranih ljubljanskih spomenikih Ivana Zajca. Z avtorico razstave dr. Matejo Breščak si bomo ogledali primere arhitekturnega, sakralnega in spomeniškega kiparstva Ivana Zajca. Ogledali si bomo arhitekturno okrasje na Mestnem dekliškem liceju (Mladika), v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja si bomo ogledali kiparjeve kipe in reliefe ter ogled zaključili pred kiparjevim najpomembnejšim in največjim delom, Prešernovim spomenikom.Zbirno mesto je ob 11.00 v Narodni galeriji, Prešernova 24. Velikost skupine je omejena na 25 udeležencev, zato so prijave na voden ogled obvezne. Prijavite se lahko na telefonski številki 01 24 15 418 (blagajna) ali po elektronski pošti blagajna@ng-slo.siVodstvo na prostem je namenjeno članom s poravnano članarino. Kako postanem Prijatelj Narodne galerije?
Ne spreglejte
 
Galerijska trgovinaObiščite našo galerijsko trgovino in si oglejte pester izbor razstavnih katalogov in izdelkov z motivi najlepših umetniških del, ki jih hranimo in predstavljamo v Narodni galeriji.
Nakupujete lahko tudi preko spleta.
Več

VIR: NG