Pri nekaterih podravskih delodajalcih smo preverili, kolikšen regres so letos izplačali svojim zaposlenim. Poglejte, kaj so nam razkrili in kje so delavci prejeli najvišjega. Sezona dopustov se bo kmalu začela, s tem pa tudi čas, ko delodajalci svojim zaposlenim izplačajo regres.

Pri nekaterih podravskih delodajalcih smo preverili, kolikšen regres so letos izplačali svojim zaposlenim. Poglejte, kaj so nam razkrili in kje so delavci prejeli najvišjega.
Sezona dopustov se bo kmalu začela, s tem pa tudi čas, ko delodajalci svojim zaposlenim izplačajo regres.

Regres za letni dopust je ena izmed najpomembnejših oblik plačila za delavce v Sloveniji in predstavlja dodaten finančni vir za kritje stroškov, ki nastanejo med letnim dopustom. 

Regres za letni dopust pripada vsem delavcem, ki so zaposleni v Sloveniji in imajo pravico do letnega dopusta. To pomeni, da so do regresa upravičeni tako redno zaposleni delavci kot tudi zaposleni za določen čas in začasni delavci.

Zaposleni bodo na račun najpozneje do 1. julija prejeli najmanj 1253,90 evra neto. Zakon določa, da mora biti regres vsaj v višini minimalne plače, vendar kolektivne pogodbe ali pogodbe o zaposlitvi lahko določajo višji znesek.
Pri nekaterih podravskih delodajalcih smo se zato odločili preveriti, kolikšen regres so letos izplačali svojim zaposlenim in kdaj so ti prejeli nakazila.

Koliko so dobili zaposleni v Javnem holdingu Maribor in povezanih podjetjih?

Iz Javnega holdinga Maribor so nam odgovorili, da so regres že izplačali vseh povezanih podjetjih. Višina je primerljiva s preteklim letom.

Višina regresa za znaša 2050 evrov za zaposlene v Javnem holdingu Maribor, prejeli so ga maja. 2348,32 evrov so prejeli zaposleni v Energetiki Maribor in sicer že v marcu. 

Nekoliko manj, 2279,52 evra, so maja dobili zaposleni na Mariborskem vodovodu. Tudi zaposleni v Pogrebnem podjetju Maribor so maja prejeli regres v višini 2279,52 evra.

V komunalnem podjetju Nigrad so maja svojim zaposlenim izplačali 2332,70 evra. Zaposleni v podjetju Snaga so prav tako maja prejeli 2200 evra regresa. 

Zaposleni v Marpromu so maja dobili regres v višini 1980 evrov. Najmanjše izplačilo so dobili zaposleni v podjetju Šport Maribor, in sicer 1253,90 evra. Prejeli so ga marca. 
Maja so znesek v višini 2000 evrov prejeli zaposleni v Mestnih nepremičninah, 1500 evrov so avgusta dobili zaposleni v Zavodu za urbanizem Maribor.


V Zavarovalnici Sava regres izplačali že februarja

V Zavarovalnici Sava so regres za letni dopust vsem zaposlenim v Sloveniji izplačali že v mesecu februarju. Višina izplačanega regresa je letos znašala 2200 evrov. 

Nova KBM je svojim zaposlenim regres za letni dopust v višini 2461,74 evra bruto izplačala meseca marca.

Pri mariborskem distributerju električne energije Elektro Maribor so zaposlenim aprila izplačali 2500 evrov regresa. »Višina letošnjega regresa je enako kot lani določena v skladu z določili Podjetniške kolektivne pogodbe,« so povedali. 

V Perutnini Ptuj z junijem zvišali plače, koliko znaša regres?

Perutnina Ptuj se je že pred časom pohvalila, da so z junijem zvišali plače za pet odstotkov. V Perutnini Ptuj tako odslej ni nihče več na minimalni plači, so sporočili. Zdaj bodo imeli tudi zaposleni na najmanj zahtevnih delovnih mestih osnovno izhodiščno plačo najmanj 1327 evrov bruto.

Poleg tega so povedali, da bo Perutnina Ptuj v juniju vsem zaposlenim izplačala regres v višini 1950 evrov. 

Pošta Slovenije z najvišjim regresom doslej

Pošta Slovenije je zaposlenim v Pošti Slovenije in Invalidskem podjetju Pošte Slovenije 24. aprila izplačala regres za letni dopust, ki je letos znašal 2000 evrov neto na zaposlenega. 

»Gre za najvišje izplačilo regresa v Pošti Slovenije in Invalidskem podjetju Pošte Slovenije doslej, ki je tudi med najvišjimi v Republiki Sloveniji,« so povedali. V letu 2023 je bil zaposlenim izplačan regres v višini 1650 evrov neto.
Pri hidroenergetski družbi in proizvajalcu električne energije Dravske elektrarne Maribor so regres izplačali v mesecu maju, in sicer v višini 2395,53 evrov bruto. Kot so povedali, je višina regresa primerljiva tistemu iz leta 2023.


Izplačilo regresa povišali tudi v Lumarju

Višina letošnjega regresa v podjetju Lumar znaša 2332,70 evrov in je za osem odstotkov višja kot v lanskem letu. Delavci so regres dobili izplačan junija. 

»Zavedamo se, da so motivirani in zadovoljni zaposleni izjemnega pomena za doseganje zadovoljstva naših kupcev ter zastavljenih ciljev razvoja podjetja,« so ob tem povedali v podjetju: »Izplačilo najvišjega zneska še neobdavčenega regresa je del naše zavezanosti k spodbujanju pozitivne delovne kulture, kjer se cenijo dosežki in se spodbuja trajnost, inovativnost ter sodelovanje med zaposlenimi.«

Nekatera podjetja bolj skrivnostna 

Vprašanja o regresu smo poslali na Špedicija Goja, Intera, Dorssen, CWS Workwear IP (prej Zaščita Ptuj), Tenzor, Tames, Vgp Drava, Talum, Pipetech, RM Vuk IMO.

Iz Špedicija Goja so odgovorili, da je njihov direktor zaradi operativnega posega v bolniškem staležu, zato ne morejo podati nobenih informacij vezanih na naša vprašanja in tako bo še vsaj en mesec.

Iz Tenzorja so sporočili, da v skladu z notranjo politiko podjetja, ne odgovarjajo na ta vprašanja.

Iz Intere pa, da nimajo še določeno in v skladu s politiko varovanja podatkov ne morejo deliti nobenih finančnih podatkov.

VIR: Ptujinfo.com