Brez participacij, ki jih predvideva predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ne bo šlo, so prepričani v društvu Srebrna nit.

ponedeljek, 3.7.2023
Ljubljana, 03. julija (STA) - Brez participacij, ki jih predvideva predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ne bo šlo, so prepričani v društvu Srebrna nit. Vendar naj bi novi socialni steber temeljil na trdnih ekonomskih in političnih podlagah, utemeljenih na novem medgeneracijskemu družbenemu dogovoru, kar je za tako pomembno vprašanje nujno potrebno, so pozvali.

Po predlogu vlade bi uvedli novo prispevno stopnjo v višini enega odstotka, prispevek pa bi delodajalci in delojemalci plačali od bruto plač, medtem ko bi ga upokojenci poravnali od neto pokojnin. A taka rešitev bi po mnenju društva rušila pokojninski sistem, ki je že zdaj zaradi različnih posegov vanj komaj še razumljiv.

Več kot polovica upokojencev po njihovih besedah prejema pokojnino, ki ne dosega 800 evrov, z morebitnim dodatnim prispevkom pa bi se še dodatno znižala. Ker je pri upokojencih predvideno plačevanje prispevka od neto pokojnin, pri delavcih in delodajalcih pa od bruto plač, je taka rešitev do upokojencev dodatno diskriminatorna, so prepričani podobno kot v komisiji za zdravstvene in socialne zadeve pri zvezi društev upokojencev.

Za prejemnike varstvenega dodatka ali drugih socialnih transferjev bi zakon lahko denimo določil, da bo prispevek zanje doplačeval pristojni center za socialno delo ali država, predlagajo. Po njihovi oceni bi morali sistemski vir sicer najti v obdavčitvi intelektualne lastnine, nepremičnin in drugega premoženja, vendar pa prizadevanja trenutno ne gredo v to smer.

"Pri opredelitvi virov za financiranje dolgotrajne oskrbe gre za politično odločitev, ali torej breme preložiti na upokojence in uporabnike storitev ali prerazporediti proračunske izdatke v korist krepitve socialne države," ugotavljajo.

Podpirajo prizadevanja za sprejetje zakona, zato dejavno sodelujejo na vseh posvetovanjih pod vodstvom ministrstva, so zapisali.

VIR: Tax Fin Lex