Ameriški tehnološki velikan Apple naj bi na skrivaj razvijal sistem umetne inteligence, ki bo konkuriral klepetalnemu robotu ChatGPT. Zaposleni pri Applu so projekt poimenovali Apple GPT, saj delajo na razvoju podobnega velikega učnega modela, je poročal Bloomberg News.

New York, 20. julija - Ameriški tehnološki velikan Apple naj bi na skrivaj razvijal sistem umetne inteligence, ki bo konkuriral klepetalnemu robotu ChatGPT. Zaposleni pri Applu so projekt poimenovali Apple GPT, saj delajo na razvoju podobnega velikega učnega modela, je poročal Bloomberg News. Kdaj bi bila lahko tehnologija na voljo potrošnikom, še ni znano.

ChatGPT povzroča razburjenje že vse od konca lanskega leta, saj lahko komunicira na ravni človeškega jezika. Startup OpenAI je robota usposobil z ogromno količino podatkov. Stavek oblikuje tako, da besedo za besedo oceni, kako bi se lahko nadaljeval. Njegova pomanjkljivost pa je, da ne razume vsebine: zato lahko izpiše tudi informacije, ki so povsem napačne.

V tekmovanje pri razvoju umetne inteligence so se na različne načine vključili tudi drugi tehnološki velikani. Microsoft je preprosto kupil ChatGPT od družbe OpenAI in ga uporablja za pomoč pri iskanju v brskalniku Bing, medtem ko je Google razvil svoje lastno orodje Bard.

Celo družba Meta je razvila generativni sistem umetne inteligence, ameriški podjetnik in milijarder Elon Musk pa je prejšnji teden predstavil svoje lastno podjetje za razvoj umetne inteligence, ki se bo imenovalo xAI.

Applov najbolj znani sistem strojnega učenja medtem ostaja njegov digitalni pomočnik Siri na telefonih iPhone. Applovi izdelki so polni tehnologije strojnega učenja, vendar ne na ravni robotov, kot sta ChatGPT ali Bard, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Applov novi projekt uporablja svojo osnovo umetne inteligence, imenovano Ajax, še poroča Bloomberg. Vendar Ajax sam deluje v oblaku Google Cloud in je zgrajen iz ogrodja za strojno učenje Google JAX, ki je bilo ustvarjeno za pospeševanje raziskav. Po poročanju Bloomberga lahko Applov klepetalni robot podobno kot ChatGPT med drugim povzema besedila in odgovarja na vprašanja na podlagi razpoložljivih informacij.

"Regulacija je nekaj, kar je v tem prostoru potrebno," je prejšnji mesec dejal izvršni direktor Appla Tim Cook v ameriški jutranji televizijski oddaji Dobro jutro, Amerika. A kot je dodal, bo do uskladitve glede regulacije težko prišlo, saj se razvoj na tem področju odvija zelo hitro. Pred tem je maja dejal, da pri Applu vidijo velik potencial v programski opremi na osnovi umetne inteligence, a da jo želijo uporabljati previdno.

Različni tehnološki velikani ignorirajo pozive k upočasnitvi raziskav umetne inteligence, čeprav tudi sami opozarjajo na njene nevarnosti za družbo. Dva meseca, preden je predstavil družbo xAI, se je Musk celo podpisal pod odprto pismo, ki poziva k šestmesečni prekinitvi raziskav umetne inteligence.

VIR: STAkrog