V SGLŠ Postojna je tradicija izobraževanja za poklice v gozdarstvu dolga več kot 60 let.

DORIS K. H. 
Šola si je vse od ustanovitve prizadevala za pridobitev gozdne posesti, ki bi omogočila nemoten potek praktičnega izobraževanja v gozdu. Po desetletjih truda je šola letos pridobila 297 ha gozdnih nepremičnin: šolsko posestvo, ki bo postalo del šolskega učnega prostora in predstavlja pomembno učno okolje.
Šolsko gozdno posestvo daje dijakom in drugim udeležencem izobraževanj v gozdarstvu možnost, da v procesu šolanja ali izobraževanja pridobijo znanja in veščine, ki jim bodo omogočala uspešno opravljanje poklica. Šolsko posestvo kot infrastruktura za praktično izobraževanje omogoča tudi pridobivanje znanj, veščin in spretnosti s področja trženja, trajnostnega ravnanja in uporabe sodobne, digitalno podprte tehnologije.

Največji del gozdne posesti se nahaja v območju Javornikov: 50 ha posesti se nahaja v predelu Mesnice in 140 ha v okolici gozdarske hiše »Nova hiša« ter Otoških dolin v GGE Javornik. V večini so mešani in raznomerni gozdovi, kjer prevladujejo dinarsko jelovo-bukovi sestoji, s posameznimi nasadi smreke na nadmorski višini med 700 in 1000 metrov. Gozdovi so vitalni in skorajda niso bili poškodovani s strani žledu in napadeni od podlubnikov. V vseh odsekih je lesna zaloga na hektar gozda večja kot 400 m3/ha, prirastek drevja pa je v povprečju blizu 10 m3/ha na leto. 60 hektarjev gozda se nahaja na območju GGE Planina-Golobičevec, 40 ha okrog Taborniške koče in 20 hektarjev gozdov smeri proti bivšemu RC Kaliču. Prav tako so to dinarsko jelovi-bukovi sestoji, vendar so bili močno poškodovani s strani žledu in smrekovega lubadarja. Na teh površinah bo potrebno izvesti veliko gojitvenih in varstvenih del, da bomo zanamcem pustili vitalne gozdove in kakovosten les.  

S pridobljenimi površinami bo lahko šola z raziskovalno dejavnostjo še tesneje sodelovala z različnimi gozdarskimi institucijami (ZGS, SiDG, GIS, BF), skrbela bo za promocijo gozdarstva ter poklicev v gozdarstvu, pospeševala socialne in ekološke funkcije gozda. Morda najbolj pomembno pa je, da bo lahko šola  s pridobljenimi sredstvi iz šolske posesti, investirala v nabavo nove opreme in strojev za delo v gozdu in se s tem še bolj približala sodobnim tehnologijam dela, ki se izvajajo v gozdarstvu v Sloveniji in po svetu.

Že danes SGLŠ Postojna sodi v evropski vrh strokovnih gozdarskih šol tako z mednarodnimi prireditvami in izobraževanji, ki so jih organizirali učitelji, kot tudi z uspehi dijakov, ki so bili v zadnjih 15 letih štirikrat evropski prvaki v gozdarskih veščinah.

V SGLŠ Postojna izobražujejo za izobraževalna programa iz področja gozdarstva: 3-letni program gozdar in 4-letni program gozdarski tehnik. Ker se trendi v gozdarstvu spreminjajo (uvajanje novih tehnologij pri pridobivanju lesa), je šola leta 2019 spremenila predmetnik v okviru odprtega kurikuluma in uvedla nove module, nad katerimi so dijaki navdušeni, hkrati pa se ta sprememba pozna tudi pri izrednem vpisu v gozdarske izobraževalne programe. V programu gozdar lahko dijaki izbirajo med strojno sečnjo in dvigalom, gozdnim žičničarstvom, arboristiko in lesenimi konstrukcijami. V programu gozdarski tehnik pa dijaki izbirajo med gozdarskimi informacijski sistemi, arboristiko, krajinsko pedagogiko in ekologijo gozdnega prostora. Prav gotovo novi moduli sledijo tudi povpraševanju po pričakovanem znanju pri delodajalcih. S prenovo programov in dodajanjem novih vsebin se je šola postopoma opremila tudi z novo mehanizacijo (adaptirani kmetijski traktorji za delo v gozdu, zgibni traktor s hidravličnim dvigalom in procesorsko glavo, simulator strojne sečnje, statično hidravlično dvigalo, gozdarska prikolica, gozdna žičnica, tračna žaga za razrez lesa, oprema za plezanje, uvedla je gozdarski informacijski sistem idr.).
V SGLŠ Postojna poleg programov v gozdarstvu izobražujejo tudi za programe v lesarstvu (mizar) in zdravstvu (tehnik zdravstvene nege in bolničar-negovalec). Vseskozi prispevajo k ohranjanju in razvoju slovenskega podeželja in mestnih okolij, vzgajajo za trajnostni razvoj na področju gozdarstva, lesarstva in zdravstva ter sledijo želji ‘biti še boljši’ in motu: ‘pridi po znanje in uresniči svoje sanje’.

Vir: SGLŠ

PR: Občina Postojna