Odziv na naraščajoče zanimanje za jedrsko energijo je bila osrednja tema letošnje 7. evropske konference o jedrski varnosti, ki so jo tokrat v Bruslju organizirali pri slovenski Upravi za jedrsko varnost.

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv URSJV

Odziv na naraščajoče zanimanje za jedrsko energijo je bila osrednja tema letošnje 7. evropske konference o jedrski varnosti, ki so jo tokrat v Bruslju organizirali pri slovenski Upravi za jedrsko varnost.

Letošnja Evropska konferenca o jedrski varnosti je združila približno 200 udeležencev iz Evropske unije in širše v razpravah o aktualnih tematikah na področju jedrske varnosti. Konferenco je v imenu visoke skupine evropskih predstavnikov za jedrsko varnost (European Nuclear Safety Regulators Group – ENSREG) organizirala Uprava RS za jedrsko varnost. Konferenci je predsedoval direktor uprave Igor Sirc.

V okviru razprav so na konferenci obravnavali izzive uvajanja novih tehnologij v regulativne okvirje in zahtevne razmere v svetu, ki vplivajo na varnost jedrskih objektov, od konflikta v Ukrajini do podnebnih sprememb. Med ključnimi izzivi upravnih organov bodo nove tehnologije in nove vrste reaktorjev, digitalizacija in umetna inteligenca. Tem bo treba prilagoditi način delovanja, hkrati pa ohranjati visoko stopnjo jedrske varnosti.

Izpostavili so tudi kadrovske tematike s poudarkom na usposabljanja v jedrskem sektorju, pa tudi potrebo po spodbujanju raznolikosti ter vključevanju žensk na področje jedrskih tehnologij.

Posebno pozornost so namenili podnebnim spremembam – tako pripravam objektov na prihajajoče spremembe kot tudi potencialu, ki ga ima jedrska energija za blaženje sprememb.

Z vidika razvoja jedrske industrije je področje jedrske varnosti povezano tudi z malimi modularnimi reaktorji, ki jih Evropska komisija spodbuja skozi evropsko industrijsko zavezništvo. Ker mora razvoj teh novih tehnologij upoštevati tudi regulatorje okvirje, so proizvajalci predstavili tudi izzive, s katerimi se srečujejo proizvajalci, ter pričakovanja, ki jih imajo do upravnih organov. Izzivi pa se pojavljajo tudi na področju licenciranja in nadzora teh tehnologij.

Razvoj na industrijskem in panožnem področju torej terja tudi razvoj in spremembe na področju regulative ter intenzivno sodelovanje med vsemi deležniki tega razvoja.

VIR: Naš Stik