Danes je deseti dan od zaustavitve krške nuklearke zaradi prvega rednega remonta v podaljšani obratovalni dobi elektrarne. V tem času so izpraznili sredico reaktorja, začeli so tudi z vzdrževalnimi deli, med katerimi je tudi obsežen remont glavnega generatorja.

Datum objave:
10. april 2024

Avtor:
Katarina Prelesnik

Avtor fotografij:
arhiv NEK
Danes je deseti dan od zaustavitve krške nuklearke zaradi prvega rednega remonta v podaljšani obratovalni dobi elektrarne. V tem času so izpraznili sredico reaktorja, začeli so tudi z vzdrževalnimi deli, med katerimi je tudi obsežen remont glavnega generatorja.

Poročali smo že, da so prvega aprila po 33. obratovalnem ciklusu, ki traja leto in pol, zaradi prvega rednega remonta v podaljšani obratovalni dobi zaustavili Nuklearno elektrarno Krško.

Remont bo predvidoma trajal do prvega maja, v tem času pa naj bi izvedli 30.000 aktivnosti, za kar so pripravili več kot 4000 delovnih nalogov, pri izvedbi pa poleg delavcev nuklearke skrbeli še okoli 1500 zunanjih izvajalcev. Remontna dela izvajajo pod nadzorom zaposlenih v NEK, zunanji izvajalci prihajajo iz Slovenije in Hrvaške, izvajalci specifičnih del v jedrski industriji pa iz mednarodnega okolja.

Remont je obsežen, saj bodo poleg menjave 53 gorivnih elementov izvedli tudi večje število vzdrževalnih del ter tehnoloških izboljšav, preverjali pa bodo tudi vpliv staranja na komponente, sisteme in strukture.

Kot so po prvem tednu remonta sporočili iz nuklearke, so njihove ekipe med vikendom uspešno izpraznile sredico reaktorja in v bazen za izrabljeno gorivo prenesle vseh 121 gorivnih elementov, ki so 18 mesecev zagotavljali zanesljivo proizvodnjo električne energije. Iznos in menjava goriva sta možna le ob tako imenovani hladni zaustavitvi – med obratovanjem je reaktorska posoda namreč zaprta.

Vse gorivne elemente, ki so bili vir toplote za proizvodnjo električne energije od leta 2022, so tako od reaktorske zgradbe do bazena z izrabljenim gorivom prenesli pod vodo s pomočjo transportnega mehanizma. Po izpraznitvi reaktorske posode sledi vizualna inšpekcija vseh gorivnih elementov, v zadnjem tednu pa še polnitev sredice za naslednji gorivni ciklus – zamenjava 53 gorivnih elementov s svežimi.

Ob tem v nuklearki poudarjajo, da so vse komponente primarnega sistema popolnoma izolirane od okolja in umeščene v valjastem kovinskem zadrževalnem hramu, ki je znotraj železobetonske reaktorske zgradbe.

Ena večjih vzdrževalnih nalog ob letošnjem remontu je obsežen remont glavnega generatorja z izvlekom rotorja in vsemi potrebnimi meritvami in preiskavami. Glavni generator je v preteklem ciklusu proizvedel 7,735 milijarde kilovatnih ur električne energije.

Med večjimi deli izpostavljajo tudi menjavo sredične instrumentacije: 36 cevk, zunanjega premera 7,5 milimetra, dolžine med 25 in 28 metrov, po katerih potuje detektor nevtronskega fluksa v reaktorsko sredico. Med obratovanjem elektrarne z njimi merijo nevtronski fluks, na podlagi teh meritev pa preverjajo projektne parametre sredice, računajo faktorje vročih kanalov ter kalibrirajo izvensredično nuklearno instrumentacijo.

VIR: Naš Stik