Ob svetovnem dnevu poezije, 21. 3., sta Mladinska knjiga in Cankarjeva založba pripravili dogodek Pesniki berejo pesnike.

Ob svetovnem dnevu poezije, 21. 3., sta Mladinska knjiga in Cankarjeva založba pripravili dogodek Pesniki berejo pesnike. Pesmi Ivana Minattija in Srečka Kosovela ter svoje pesmi so brali pesnik, pisatelj, prevajalec in urednik Aleš Berger, pesnica, pisateljica in prevajalka Lidija Dimkovska, pesnik, pisatelj, dramatik in režiser Vinko Möderndorfer, pesnica, pisateljica in žena pesnika Ivana Minattija Lojzka Špacapan in pesnik, pisatelj in prevajalec Uroš Zupan, dogodek pa je povezoval urednik Andrej Ilc.
 
Ob tej priložnosti je nastal tudi posnetek, na katerem Aleš Berger, Lidija Dimkovska, Vinko Möderndorfer in Erica J. Debeljak berejo pesmi Ivana Minattija, njegova žena Lojzka Špacapan pa je spregovorila o svojem možu in njegovi poeziji. Pesmi in izjavo lahko objavite in delite, najdete pa jih na tej povezavi: https://we.tl/t-6op0lEQpJz
 
Lojzka Špacapan je povedala: »Leta minevajo, Minattija že 12 let ni več, tako da počasi, počasi ostaja samo poezija. Ampak poezija – vse kaže, da se je med Slovenci tako ulegla, tako udomačila, da je, kot da je zmeraj bolj živa. Tega bi bil zelo vesel.«
 
Fotografije z dogodka: https://we.tl/t-zhne5x71Qm
 
Ob obletnicah je Mladinska knjiga ponatisnila antologijo Srečka Kosovela Majhen plašč (leta 2004 je izšla pod naslovom Izbrane pesmi), za katero je pesmi izbral Matevž Kos, in pesniško zbirko Ivana Minattija Nekoga moraš imeti rad za katero je pesmi izbrala in napisala spremno besedo Lojzka Špacapan. Minattijeva zbirka je izšla prvič tudi v angleščini z naslovom You Must Love Someone v prevodu Kristijana J. Radikoviča, obe izdaji pa dopolnjujejo ilustracije Bojana Klančarja.
 
Ob tej priložnosti pa čestitamo tudi Lidiji Dimkovski, ki je za svoj četrti roman Enotna matična številka v Severni Makedoniji dobila nagrado za najboljši roman leta, ki jo podeljuje Fundacija Slavka Janevskega. Roman bo v prevodu Aleša Mustarja junija izšel pri Cankarjevi založbi.
 
 
 
Hkrati pa je ob dnevu poezije v digitalni knjižnici na mobilni aplikaciji Mladinska knjiga Plus kot zvočnica objavljena tudi zadnja pesniška zbirka igralke Saša Pavček Zastali čas, ki je poezijo sama prebrala, posnetek pa je glasbeno opremil Gašper Lovrec.

VIR: MK