napovednik

Nova Gorica, 4. 1. 2023 | Sporočilo za javnost
 
THE DUKE: LEGENDA PO IMENU ELLINGTON
 
Trieste Early Jazz Orchestra – TEJO
 
Tom Hmeliak, dirigent, Paolo Venier, solist, Trio Sophisticated Ladies: Jasna Gornik, Rosa Mussin in Sara Roversi, glas in Livio Laurenti, umetniški vodja
 
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica| Četrtek, 12. januar 2023, ob 20. uri 
 

Prvi izredni koncert v novem letu bo v Kulturnem domu nova Gorica v znamenju 'prvinskega jazz-a'. V duhu čezmejnega delovanja in pričakovanja leta 2025, ko bosta Gorici nastopili pod skupnim imenovalcem Evropske prestolnice kulture, se v novogoriški hram kulture vrača tržaški orkester Trieste Early Jazz Orchestra – TEJO. Čisto novi projekt orkestra je posvečen največjemu skladatelju in dirigentu v zgodovini jazza Dukeu Ellingtonu, na koncertu pa bomo lahko prisluhnili mojstrovinam, kot so “Take The A Train”, “Caravan”, “Mood Indigo” in mnogim drugim najbolj reprezentativnim Ellingtonovim stvaritvam. Redna cena vstopnice znaša 7 €, prav posebna ugodnost brezplačnih vstopnic pa velja za pedagoški kader in učence glasbenih šol. Vabljeni!
 

Koncert, posvečen največjemu skladatelju in dirigentu v zgodovini jazza Dukeu Ellingtonu, je čisto nov projekt Trieste Early Jazz Orkestra – TEJO, ki že več kot desetletje polni dvorane in trge z jazzom iz zgodnjega obdobja. Po prejšnjem projektu tržaške zasedbe, zgrajenem okrog lika Georgea Gershwina, je tokratni, ki je posvečen zapuščini Dukea Ellingtona (1899—1974), ‘naravno’ nadaljevanje muzikoloških in filoloških raziskav desetletnega obstoja in delovanja tržaškega jazz orkestra. Po tem, ko je TEJO zgradil svoj repertoar okrog Roaring 20-ih in slovitega harlemskega Cotton Cluba, se je zdelo, da so se glasbeniki dolžni pokloniti največjemu skladatelju in frontmanu v celotni zgodovini jazza, čigar prvi pomembnejši koncerti so bili prav v Cotton Clubu leta 1927. Ellington je prispeval k temu, da se je izvorni jazz, ki ga s posebno tenkočutnostjo poustvarja TEJO, preusmeril v moderne forme in s tem postal pravi mejnik v zgodovini glasbe, tako zelo, da je tudi veliki trobentač Miles Davis rekel, da “se mora vsak glasbenik prav Ellingtonu iskreno zahvaliti”. Na januarskem koncertu bomo lahko prisluhnili mojstrovinam, kot so “Take The A Train”, “Caravan”, “Mood Indigo” in mnogim drugim najbolj reprezentativnim Ellingtonovim stvaritvam.

Glasbeniki želijo s tem projektom seznaniti občinstvo vseh starosti in kulturnih okolij z repertoarjem in zgodovino tega velikega temnopoltega umetnika ter ob tem dodeliti ustrezno mesto Ellingtonovi biografiji, ki se neizogibno prepleta z dolgim ​​in še vedno nedokončanim procesom rasne emancipacije. Orkester si prizadeva prav z glasbo dvigniti zavest o (žal) še vedno aktualni tematiki: rasnih predsodkih. Konkreten primer možnega sobivanja prihaja prav iz orkestra italijanskih in slovenskih glasbenikov, ki povezani z univerzalnim jezikom glasbe, sodelujejo, ustvarjajo in se učijo drug od drugega.

Ob začetku novega leta smo se odločili koncert podariti pedagoškemu kadru in učencem glasbenih šol v obliki brezplačnega vstopa. Za več informacij naj se organizatorji obrnejo na našo blagajno v času uradnih ur, sicer pa znaša redna cena vstopnice 7 €. Vabljeni!

VIR: KDNG