»Vsaka doba ima tudi svojo aromo, svojo dišavo, svoj vonj.«

Danes svoj rojstni dan praznuje nemški zgodovinar Karl Schlögel.


»Vsaka doba ima tudi svojo aromo, svojo dišavo, svoj vonj.«
Iz knjige Vonj imperijev

Danes svoj rojstni dan praznuje nemški zgodovinar Karl Schlögel. Želimo mu vse najboljše!
Ob tej priložnosti smo za 15 % znižali ceno njegovi knjigi Vonj imperijev, ki jo lahko dobite za 20,40 € namesto 24,00 €.

Ponudba velja do polnoči oziroma do razprodaje zaloge. Ob nakupu vpišite kodo BELETRINANADOM in izkoristite naše darilo, brezplačno dostavo na dom v Sloveniji.

Vonj imperijev
Avtor v uvodu pojasnjuje, da ga je snov potegnila v vrtinec, »o katerem sem vedel, da se bo polegel in izginil šele tedaj, ko ga bom do konca razkril in o njem vse povedal«. Knjiga je oris dela kulturne zgodovine 20. stoletja, sledi pa biografiji parfuma, ki je bil razvit v Rusiji na družbeno-zgodovinskem ozadju oktobrske revolucije, iz njega pa sta nastali dve različici – Chanel Nº5 in Rdeča Moskva, ki sta zlasti v obdobju hladne vojne postali simbola elit evropskokapitalističnega Zahoda oz. sovjetskokomunističnega Vzhoda.

»Avtor pri raziskovanju zgodovine parfumov odkriva zanimiva presečišča politične zgodovine, družbene stvarnosti in umetnostnih trendov, pot ga vodi od neizmernosti prvotnega udarniškega komunizma in ulic okupiranega Pariza prek predimenzionirane avantgardne arhitekture in pekla stalinskih gulagov do umetniških vršin Prousta, Djagileva, Bulgakova in Maleviča. Vse to je živopisna krajina bogatega družbeno-političnega ozadja 20. stoletja, rdeča nit tega prikaza pa sta življenjski zgodbi žensk, ki sta, vsaka na svoji polobli tega dinamičnega kozmosa, dali odločilen pečat razvoju in uspehu omenjenih legendarnih parfumov – Gabrielle (Coco) Chanel in Poline Žemčužine Molotove,« še dodaja prevajalec Aleš Učakar. Poglobljeno in razgibano delo vključuje tudi mnoge fotografije, ki še dodatno ujamejo tisti pristni duh časa. Presenetljivo in nujno branje.

Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.


PR - Beletrina