Mo Yan je bil rojen v izjemno majhni vasici in je obiskoval samo pet razredov osnovne šole ter se je posledično pridružil vojski.

Nanj je vplivalo branje Maove literature socialnega realizma. V trenutku, Ko pa je uspel prebrati roman magičnega realizma 100 let samote, se je odločil postati pisatelj. Nadgradil je pomembnost sanj v pisanju svojega vzornika- avtorja knjige Sanje v rdeči sobi - in tako postal izumitelj halucinatornega realizma, kjer je izbrisal mejo med resničjostjo in sanjami pri pisanju o dinastijah. Žal je v slovenskem jeziku na voljo le ena kratka zgodba pisatelja z naslovom Zdravilo. Med dela pisatelja Ne - govori spadajo Velike prsi in široki boki, Vinska republika ter Življenje in smrt me nosita ven. Na Zahodu je zaslovel s knjigo Rdeče žitno polje oziroma Rdeči sirek (Hong gao liang), po kateri je bil posnet film, v režiji znanega ustvarjalca po imenu Zhang Yimou. Pisatelj je bil klican na zagovore in je doživel cenzuro s strani oblasti, ker naj bi kritiziral komunistični režim, vendarle je vedno javno obsojal druge kitajske pisatelje, ki so se postavili preko literature na stran Zahoda. Pisatelj na čudovito oniričen način spaja elemente ljudskega izročila preteklosti skupaj s sodobnimi časi.

Vabljeni na predavanje s pisateljico Nino Kosmač, v soboto 2. aprila, ob 19. uri, na zoom povezavo: https://us05we.zoom.us/j/82409097527?pwd=MHFReEZzZWFoOWJneFozekZXaUpvdz09 
ID reunion code: 824 0909 7527
Password : WGNTy8

PR: Nina Kosmač