V mestni hiši Občine Lendava je danes, 25. avgusta 2023, v soorganizaciji Knjižnice – Kulturnega centra Lendava, Galerije-Muzeja Lendava, Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Lendava in Občine Lendava potekala mednarodna konferenca z naslovom 450 let prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi.

V mestni hiši Občine Lendava je danes, 25. avgusta 2023, v soorganizaciji  Knjižnice – Kulturnega centra Lendava, Galerije-Muzeja Lendava, Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Lendava in Občine Lendava potekala mednarodna konferenca z naslovom 450 let prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi

V 16. stoletju, v obdobju reformacije, se je v takratni Dolnji Lendavi izoblikovalo najpomembnejše literarno in versko središče v regiji. Leta 1573 in 1574 je na dvoru Bánffyjevih v Dolnji Lendavi delovala tiskarna znamenitega potujočega tiskarja Rudolfa Hoffhalterja, v kateri so bile natisnjene prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije.  

V sklopu mednarodne konference in razstave ob 450. obletnici prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije, so prvič v zgodovini ponovno v svojem rojstnem mestu na ogled originalni izvodi knjig z naslovi Kratek nauk o pripravah na smrt, Postila in Kosanje hudiča s skesanim grešnikom, avtorja Györgya Kultsárja, protestantskega pridigarja in učitelja. Razstavljene eksponate so si udeleženci konference lahko ogledali v mestni hiši, za širšo javnost pa bodo od jutri postavljeni na ogled v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva. 

Na mednarodni konferenci so s svojimi strokovnimi prispevki sodelovali Matjaž Lulik, skrbnik Zbirke starih tiskov iz Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, Bernadett Varga, vodja oddelka za posebne zbirke v budimpeštanski Nacionalni knjižnici, Klavdija Sedar, direktorica murskosoboškega zavoda Primoža Trubarja, Ibolya Violáná Bakonyi, skrbnica zbirke v Knjižnici reformatske gimnazije iz madžarskega Csurga, Lajos Bence, predsednik Društva prekmurskih madžarskih znanstvenikov in raziskovalcev iz Lendave, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava Zoltán Lendvai Kepe, Sebastijan Časar, bibliotekar iz Knjižnice Kulturnega centra Lendava ter direktorica Knjižnice Kulturnega centra Lendava, Judit Zágorec Csuka.

Direktorica Judit Zagorec-Csuka je spomnila, da so Kultsárjeve knjige še danes aktualne. Pomembno pa je, pravi: "Da se je začelo tiskarstvo na slovenskem ozemlju prav v Lendavi, na kar smo še posebej ponosni."

Uvodoma je prisotne pozdravil in nagovoril župan Občine Lendava Janez Magyar, ki je dejal: »Danes je v našem mestu velik, pravzaprav zgodovinski praznik. Po 450 letih so se domov, v Lendavo – četudi le za kratek čas – vrnile knjige, ki  so nastale v časih, ko tiskana in brana beseda niso bile samoumevne. Niz dogodkov, ki se bodo zvrstili ta konec tedna, kot tudi tematska razstava v Muzeju meščanstva tiskarstva in dežnikarstva, ki bo na ogled do konca oktobra pričajo o tem, da so v Lendavi živeli vizionarski in svetovljanski ljudje drznih idej in velikega duha. Danes si težko predstavljamo prelomnost in izjemnost dogodka, kot je tiskanje knjige v tistem davnem 16. stoletju. Zato je toliko bolj izjemen in svečan ta trenutek, ko te, po čudežu ohranjene, strokovno in skrbno varovane primerke lahko vidimo danes tukaj v Lendavi. Faksimile ene od teh, Postila, že več kot dve desetletji velja za protokolarno darilo najvišjega ranga, ki jo podarjamo predsednikom in premierjem držav ter drugim visokim gostom.«

Svečane konference, posvečene knjigi, sta se udeležila tudi direktorja obeh nacionalnih knjižnic, Viljem Leban, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice in Rózsa Dávid generalni direktor Narodne knjižnice Széchényi iz Budimpešte, ki sta nagovorila navzoče. 

Rózsa Dávid je omenil odprtje minule razstave Vivat Slovenija!, ki je že spomladi predstavila madžarsko-slovenske literarne naveze: »Z generalnim direktorjem Narodne in univerzitetne knjižnice Slovenije, gospodom Viljemom Lebanom sva slavnostno podpisala pogodbo o sodelovanju v pristnosti njunih ekselenc, predsednice Slovenije in Madžarske. Verjamem, da je to sodelovanje priložnost za ponovno umestitev madžarsko-slovenske kulturne dediščine v srednjeevropski kontekst.«

Viljem Leban, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice, pa je izpostavil pomen, ki ga udeležba obeh ravnateljev, madžarske in slovenske nacionalne knjižnice, daje konferenci: »Ti dve ustanovi skrbita za vse, kar ti dve kulturi, slovenska in madžarska, proizvedeta v tiskani obliki, v pisni obliki, in ti dve ustanovi ohranjata to za naslednje čase. In v luči te tradicije, pomena tiskane knjige, branja in kulture, ki obstaja že toliko časa v tem kraju in tudi širše, v Prekmurju in Porabju, je to dodatno in posebno sporočilo.«

V Lendavo so se tako za dva dni vrnila vsa tri knjižna dela Györgya Kultsárja iz 16. stoletja, ki so jih pred 450 leti tukaj tudi natisnili. Razstavo z naslovom "450 let prve tiskane knjige v Lendavi" bodo v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva odprli jutri, 26. avgusta, ob 11. uri. Razstava bo na ogled do 31. oktobra, vendar bodo izvirne knjige v Lendavi samo še jutri in v nedeljo. 

Posebnost razstave pa ni le starost omenjenih knjig, ampak tudi to, da sta dve knjigi še edina obstoječa primerka originalov iz tistega časa.

VIR in foto: Mediaspeed