V Pionirskem domu je svoja vrata odprl Pionirski teater, namenjen samostojnim kulturnim ustvarjalcem, nevladnim organizacijam, samozaposlenim v kulturi, zavodom in društvom.



Na odrih na Miklošičevi ulici in v Festivalni dvorani bodo vrhunski svobodni profesionalni ustvarjalci predstavljali različne žanre: gledališke dogodke za otroke in odrasle, plesne predstave, literarne dogodke, umetniške razstave, koncerte, itd..

Gledališka dejavnost je pomemben in vitalen del Pionirskega doma, zato si z novim programom Pionirski teater želijo učencem približati profesionalno gledališče in jim omogočiti vpogled v širši kulturno-ustvarjalni prostor. S pestro ponudbo žanrsko različnih vsebin bodo nagovarjali širok krog gledalcev, ki bodo tako širili svoje zanimanje ter kulturni interes.


Direktorica Pionirskega doma Barbara Murn Vrviščar in vodja Pionirskega teatra Tadej Pišek

V Pionirskem domu so prepričani, da imajo kot javni zavod, ki deluje na področju kulture, dolžnost aktivno nagovoriti vse bolj perečo problematiko svobodnih kulturnih ustvarjalcev in prekarnih kulturnih delavcev. V zadnjih letih se je položaj mladih in t.i. svobodnih ustvarjalcev drastično poslabšal. Številni s pomočjo razpisov in drugih oblik financiranja delujejo in ustvarjajo na robu kulturniškega prostora. Zato so zasnovali program Pionirski teater, ki bo namenjen samostojnim kulturnim ustvarjalcem, nevladnim organizacijam, samozaposlenim v kulturi, zavodom in društvom. Vrhunske svobodne profesionalne ustvarjalce želijo povezati in jim ponuditi prostor, kjer lahko ustvarjajo in svojo umetnost predstavijo gledalcem.

Ustvarjalcem bodo omogočili brezplačne prostore za vaje, finančno dostopne prostore za predstave ter jim neprofitno pomagali pri promociji in trženju njihovih umetniških projektov. Pod netržnimi pogoji jim bodo ponudili dvorano Plesnega centra Jenko na Miklošičevi cesti v Ljubljani in Festivalno dvorano. Na odre Pionirskega teatra želijo povabiti ustvarjalce vseh žanrov in smeri svobodnega umetniškega ustvarjanja: gledališke dogodke za otroke in odrasle, plesne predstave, literarne dogodke, umetniške razstave, koncerte, itd. 

PR: MOL