Vlada je sprejela poročilo za lani o upravljanju kapitalskih naložb države, za katerega je pristojna vlada. Potrdila je letošnji načrt razpolaganja z lipicanci Kobilarne Lipica.

Ljubljana, 18. maja (STA) - Vlada je sprejela poročilo za lani o upravljanju kapitalskih naložb države, za katerega je pristojna vlada. Potrdila je letošnji načrt razpolaganja z lipicanci Kobilarne Lipica. Sprejela je tudi stališče do ocene fiskalnega sveta glede predloga rebalansa proračuna.
Fiskalni svet opozarja, da proračunsko načrtovanje ostaja pomanjkljivo, a vlada v odgovoru spominja, da je ključni razlog za rebalans reorganizacija vlade in preoblikovanje resorjev. Vlada meni, da je predlog načrtovan realno ter da se je pri načrtovanju in ocenjevanju obsega prihodkov in odhodkov upoštevalo načelo previdnosti.

Vlada je sprejela letno poročilo za leto 2022 o upravljanju kapitalskih naložb države, ki med drugim vsebuje informacije o doseženih rezultatih družb. Poročilo se nanaša na družbe Eles, Borzen in Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa, Holding Kobilarna Lipica in družbo 2TDK.

Kobilarna Lipica, ki je imela konec leta 2022 v upravljanju 360 konj v lasti države, letos načrtuje prodajo petih konj, ki zaradi starosti, poškodb ali trajnih bolezenskih stanj niso več primerni za delo ali plemensko rabo, ter 32 konj, ki so za to primerni, a jih Kobilarna ne potrebuje. Kobilarna iz naslova razpolaganja z lipicanci načrtujejo 155.250 evrov prihodkov.

Vlada je novelirala odlok o programu priprave lokacijskega načrta za vplivno območje plazu Macesnik v Občini Solčava. Glede na razmeroma stabilne razmere na območju plazu in na omejitve za poselitev in prebivalstvo je v njem določeno novo zmanjšanje obsega plazu v južnem delu. Zmanjšanje obsega plazu ne bo imelo vpliva na zmožnost izvedbe ukrepov za zmanjševanje ogroženosti na območju osamelca oziroma čela plazu. Ohranja se tudi dostopnost do območja plazu.
Ministrski zbor je določil višino sredstev iz prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za izvajanje gospodarske javne službe dejavnosti Centra za podpore v višini 1,94 milijona evrov za letos. Od tega je 1,25 milijona evrov za delovanje Centra za podpore in preostanek za izvajanje nalog kontaktne točke.

Vlada je soglašala s sklepom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) o stopnjah, načinih in rokih zbiranja zborničnega prispevka za letos. Svet KGZS je odločil, da stopnja zborničnega prispevka A znaša 3,20 odstotka od osnove, vendar ne manj kot pavšalni znesek v višini 8,35 evra.

VIR: Tax Fin Lex