Današnja skupščina družbe PETROL, d.d., kjer je bilo prisotnega 73,44 % kapitala z glasovalno pravico, je s tesno večino 54,79 % potrdila nasprotni predlog, po katerem bo družba za dividende namenila 61,67 mio € oz. praktično celotni bilančni dobiček.

Skupščina družbe PETROL, d.d., kjer je bilo prisotnega 73,44 % kapitala z glasovalno pravico, je s tesno večino 54,79 % potrdila nasprotni predlog, po katerem bo družba za dividende namenila 61,67 mio € oz. praktično celotni bilančni dobiček. Delničarji bodo tako prejeli dividende v višini 1,50 € bruto na delnico, kar - upoštevaje nedavno cepitev delnic - predstavlja enako višino kot lani. Nasprotni predlog je podprl tudi VZMD, ki ga je na skupščini zastopal Generalni sekretar, Matevž Tratar. Slednji je zastopal še 238 delničarjev, ki so svoja pooblastila oddali v okviru organiziranega zbiranja pooblastil.

Uprava in Nadzorni svet sta prvotno sicer predlagala, da se za dividende nameni zgolj 28,77 mio €, preostanek pa se razporedi v druge rezerve iz dobička. Vendar sta bila na sami skupščini podana vsebinsko enaka nasprotna predloga s strani Mustang Energy Limited in Vizija Holding, d.o.o. Direktor slednje, Dari Južna, je ob tem izpostavil, da bo družba zaradi lanskih slabših rezultatov prejela povrnjeno akontacijo davka, hkrati pa bo akontacija tudi letos nižja. Ob dejstvu, da sta v lastniški strukturi posredno in neposredno Republika Slovenija in Republika Hrvaška - ki bosta tako deležni tudi lepih dividend - je izrazil upanje, da bo takšna profesionalna gesta Petrola vzpodbudila odločevalce obeh držav, da naposled - prav tako profesionalno - pristopijo h konstruktivnemu reševanju škode, ki je družbi nastala zaradi regulacije cen energentov.

Skupščina je praktično soglasno potrdila razrešnici Upravi in Nadzornemu svetu, medtem ko je z 80,23 % zavrnila Politiko prejemkov organov vodenja in nadzora.

VIR: VZMD