V pomniku miru na Cerju na goriškem Krasu so ta teden predstavili čezmejni projekt BeWop - Beyond Walk of Peace, ki bo sofinanciran s sredstvi EU v okviru programa Interreg VI-A Italija-Slovenija.

Miren-Kostanjevica/Nova Gorica, 1. junija - V pomniku miru na Cerju na goriškem Krasu so ta teden predstavili čezmejni projekt BeWop - Beyond Walk of Peace, ki bo sofinanciran s sredstvi EU v okviru programa Interreg VI-A Italija-Slovenija. Projekt v vrednosti skoraj 1,3 milijona evrov je nadgradnja dosedanjih aktivnosti za osveščanje o dogajanju v prvi svetovni vojni na tem območju.

Vodilna ustanova pri projektu je Fundacija Poti miru. Partnerji so medtem še združenje EZTS GO, zavod PromoTurismo FVG, ZRC SAZU, združenje èStoria in Občina Miren-Kostanjevica.
Pridruženi partnerji prihajajo iz Slovenije (ministrstvi za kulturo in obrambo, Slovenska turistična organizacija ter Muzej narodne osvoboditve Maribor), Italije (European wildlife management association, Museo storico italiano della guerra, M9 Museo del '900 Associazione Amici delle Alpi Carniche, Associazione Friuli Storia), Belgije (Flanders Field Museum) in Poljske (Euroregion Karpacki in Jagielloonian University Krakow).

Po navedbah izvajalcev projekta gre za novo pobudo za izkoriščanje priložnosti kulturnega turizma, vezanega na obujanje spomina na krvave boje v prvi svetovni vojni, za razvoj celotnega obmejnega pasu.

Projekt je vreden skoraj 1,3 milijona evrov; 80 odstotkov financiranja bodo predstavljala sredstva EU iz programa Interreg, 20 odstotkov pa bodo prispevali projektni partnerji. Projektne aktivnosti so se začele v aprilu, predvideno trajanje je do oktobra 2026.

Projekt BeWoP po navedbah izvajalcev nadgrajuje rezultate dveh dosedanjih čezmejnih projektov, Walk of Peace (Pot miru), nagrajenega kot najboljši projekt Interreg v letu 2020, ter projekta Walk of Peace+.

Kljub oblikovanju čezmejne 500 kilometrov dolge kulturno-pohodniške poti Pot miru od Alp do Jadrana in obnovi številnih spomenikov je po prepričanju partnerjev še veliko priložnosti pri promociji in razvoju te čezmejne zgodbe in turističnega produkta, ki da predstavlja kombinacijo počasnega, kulturnega in doživljajskega turizma.

Med cilji projekta so npr. povečati in razpršiti turistične tokove z novimi čezmejnimi integriranimi turistični produkti in programi na čezmejni poti miru, s poudarkom na trajnostnem in ozaveščenem kulturnem turizmu; zboljšati dostopnost in urejenost treh pilotnih čezmejnih območjih - Kolovrat, Sabotin ter Cerje - Monte San Michele/Debela Griža - in celostna turistična promocija čezmejnega območja, tudi v povezavi z Evropsko prestolnico kulture Nova Gorica/Gorica 2025.

VIR: STAkrog