Ministrstvo za okolje in prostor je Nuklearni elektrarni Krško izdalo okoljsko soglasje za podaljšanje obratovanja za dodatnih 20 let.



Datum objave:
16. januar 2023

Avtor:
Vladimir Habjan


S tem je zaključen postopek presoje vplivov na okolje, ki so ga v NEK opravili po lanskem remontu, s katerim so elektrarno pripravili na obratovanje za dodatnih 20 let, do leta 2043. NEK je torej v tehničnem stanju, ki omogoča, da ni varnostnih tveganj: "Okoljevarstveno soglasje ugotavlja, da je jedrska elektrarna pripravila program ukrepov za zagotavljanje jedrske varnosti in je izvedla vrsto velikih investicij za izboljšanje varnosti," je povedal okoljski minister Uroš Brežan.

Kot je povedal minister, je okoljsko ministrstvo izvedlo presojo vplivov na okolje za podaljšanje življenjske dobe jedrske elektrarne Krško (NEK) za dvajset let do leta 2043. "Navodila za izvedbo presoje vplivov za okolje za podaljšanje življenjske dobe NEK-a je pripravila mednarodna delovna skupina kar tridesetih držav, ki sta jo vodili Nemčija in pa Velika Britanija. Ta skupina je bila ustanovljena v času, ko je Slovenija predsedovala konvenciji o presoji čezmejnih vplivov na okolje. Skupina je obravnavala vse možne pravne in vsebinske situacije ter občutljivo razmerje med okoljskimi presojami, ki vključujejo varnost in upravljanje za zagotavljanje vseh tehničnih vidikov varnosti. Z izvedbo presoje vplivov na okolje, h kateri so pozivale tudi nevladne organizacije, je Slovenija ravnala skladno z mednarodnimi, evropskimi in pa slovenskimi predpisi," je povedal Brežan.

ARSO je presojal vplive na okolje, kot so potresna varnost, verjetnosti okoljske nesreče, odpornost na podnebne spremembe in zunanje dejavnike in tudi vpliv na vode v luči trenda segrevanja vodotokov v vzhodnem delu Slovenije ter glede varnega obratovanja. Kot je znano, tudi Uprava za jedrsko varnost redno nadzira, kako NEK upošteva tudi vsa mednarodna priporočila in izvaja izboljšave, ter ugotavlja, da je jedrska elektrarna v tehničnem stanju, ki omogoča, da ni varnostnih tveganj v času normalnega obratovanja.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je povedal, da gre za enega ključnih mejnikov za podaljšanje delovanja NEK-a, a to še ni zadnji mejnik, kajti dokončati bo potrebno še suho skladišča izrabljenega jedrskega goriva. Stane Rožman, direktor NEK, je izpostavil, da jih še posebej veseli, da je bil cel postopek lahko izpeljan v relativno kratkem času.

VIR: Naš Stik