V torek, 20. decembra 2022, je v sejni sobe Občine Šentrupert potekala 1. izredna seja Občinskega sveta. Svetniki so imeli na dnevnem redu več pomembnih točk.

Svetniki so soglasno sprejeli nov Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. Odlok je bil sprejet in bo objavljen v Uradnem glasilu e-občina še v letu 2022 in se bo začel uporabljati z letom 2023.

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča predstavlja pomemben vir prihodkov občinskega proračuna saj lahko dosega skoraj do 7% vrednosti celotnega proračuna in predstavlja največji lastni prihodek občine.

Svetniki so izdali soglasje županu, za izvedbo postopka zadolžitve za poplačilo terjatev do podjetja Polfin, kot posledice sodbe sodišča.
22. decembra 2017 sta pogodbo o sofinanciranju Medgeneracijskega centra podpisala Občina Šentrupert in podjetje Polfin. 22. januarja 2018, je podjetje Polfin občino obvestilo, da odstopa od pogodbe o sodelovanju pri projektu Medgeneracijski center. Polfin je od občine zahteval vračilo vplačane varščine v višini 950.000 evrov. Glede na pogodbo, ki sta jo stranki podpisali 25. 1. 20018 je bil določen rok vračila 31. januar 2018, ter plačilo 12 % zamudnih obresti v primeru zamude pri vračilu sredstev.

Zadeva se je po volitvah leta 2018 nadaljevala na sodišču, ki je sedaj dokončno odločilo, da mora občina varščino vrniti, kar bo mogoče storiti le z zadolžitvijo občine za poplačilo terjatev.

Osnovna šola dr. Pavla Lunačka Šentrupert je na Občino Šentrupert naslovila prošnjo za izdajo soglasja k predlogu povišanja cen programov za oddelke dnevnega varstva. Do povišanja cen programov za oddelke dnevnega varstva je prišlo zaradi nepredvidenih stroškov energentov, ter posledično tudi višjih stroškov materiala in storitev, ter živil. Prav tako so se občutno povišali stroški iz naslova pravic iz dela za zaposlene.
Občinski svet Občine Šentrupert je podal soglasje k predlogu cen programov za oddelke dnevnega varstva, ki se uveljavijo od 1. 1. 2023 dalje.
Ob koncu seje je župan svetnike seznanil, da bo od 1. 1. 2023 funkcijo podžupana opravljala Nataša Hribar, ki bo zadolžena za opravljanje nalog na družbenem področju ter ostalih nalog po dogovoru z županom.

VIR: Občina Šentrupert