Potem ko je februarja 2023 Nova KBM postala članica Skupine OTP, kar je bil najpomembnejši prevzem v zgodovini Skupine OTP, že več mesecev tečejo priprave na združitev Nove KBM in SKB banke (slednja je od leta 2019 prav tako članica Skupine OTP).

Potem ko je februarja 2023 Nova KBM postala članica Skupine OTP, kar je bil najpomembnejši prevzem v zgodovini Skupine OTP, že več mesecev tečejo priprave na združitev Nove KBM in SKB banke (slednja je od leta 2019 prav tako članica Skupine OTP). Cilj združitve, ki je načrtovana za drugo polovico leta 2024 (odvisno od pridobitve regulatornih soglasij), je zgraditi najboljšo in vodilno banko v Sloveniji. Ime bodoče združene banke bo OTP banka, strankam pa bo prek največje mreže fizičnih bančnih točk ter večkrat nagrajenih spletne in mobilne banke omogočala najboljše produkte in storitve.

Stranke obeh bank so že bile deležne prve, a še zdaleč ne zadnje ugodnosti: najprej jim je bilo omogočeno brezplačno dvigovanje gotovine z debetno kartico pri okoli 450 bankomatih skupne mreže Nove KBM in SKB banke, od januarja 2024 pa je to mogoče pri kar 4700 bankomatih OTP bank v desetih državah v Srednji in Vzhodni Evropi.

Slovenski članici Skupine OTP si ob strokovni podpori lastnika prizadevata, da bo načrtovana združitev bank karseda nemotena, obenem pa stranke in druge deležnike redno in pravočasno obveščata ob ključnih mejnikih tega kompleksnega projekta. Po temeljiti preučitvi okoliščin je bila sprejeta odločitev, da bo sedež oz. poslovni naslov nove, združene OTP banke na lokaciji sedanje centralne poslovne stavbe Nove KBM na Slovenski cesti 58 v Ljubljani.

Izraz globokega spoštovanja Skupine OTP do Slovenije in prepričanja o njenem prihodnjem gospodarskem razvoju potrjuje naložba v Emoniko, enega najpomembnejših nepremičninskih projektov v državi, ki je vreden več kot 350 milijonov evrov. Ko bo kompleks Emonike končan, bo  sprejeta odločitev o sedežu prihodnje združene banke na lokaciji sodobne poslovne zgradbe, ki bo del tega ambicioznega poslovnega in stanovanjskega projekta.

Ta odločitev ne vpliva na stranke Nove KBM in SKB banke oz. na njihovo poslovanje; po združitvi bodo deležne prednosti, ki jih ponuja največja fizična mreža bančnih točk v Sloveniji, vključno s poslovanjem na rednih poštah in prek vrhunskih digitalnih rešitev. Med njimi sta tudi mobilna in digitalna banka, ki sta bili že četrto leto zapored izbrani za najboljši v državi (po neodvisni raziskavi družbe E-laborat).

Prav tako niso predvidene selitve zaposlenih Nove KBM in SKB banke in tudi po združitvi bodo ti večinoma delali na sedanjih lokacijah oz. v poslovnih zgradbah (npr. v osrednjih zgradbah v Ljubljani, Novi Gorici, Mariboru). Združena banka bo nove zaposlene še naprej zaposlovala po vsej državi, odvisno od potreb. O predvideni potezi so bili že obveščeni predstavniki sindikatov v obeh bankah in predstavniki lokalnih skupnosti.

Ob izkoriščanju prednosti, ki jih prinašata položaj vodilne banke v Sloveniji in lokacija prihodnjega sedeža v središču države, si bo bodoča OTP banka prizadevala krepiti tržni delež po vsej Sloveniji. Obenem pa bomo spodbujali vzajemno koristna partnerstva z lokalnimi skupnostmi povsod, kjer delujemo.

Ostajamo tudi eden večjih sponzorjev v državi, sponzorstvo in donatorstvo pa bomo še krepili predvsem na področjih športa, kulture, izobraževanja in dobrodelnosti, in sicer v podporo tako lokalnim projektom kot nacionalnim iniciativam. Poleg mnogih družbenoodgovornih aktivnosti je Skupina OTP svojo zavezo Sloveniji potrdila z izjemno visoko donacijo v višini kar 2,2 milijona evrov po lanskih katastrofalnih poplavah, ki so jo Nova KBM, SKB banka in OTP Bank namenile reševalcem in gasilcem.

John Denhof, predsednik uprave Nove KBM, je povedal: „Načrtovana združitev Nove KBM in SKB banke bo prinesla veliko prednosti za vse deležnike, še posebno za naše stranke in zaposlene. Bodoča združena banka bo strankam ponujala vrhunske produkte in storitve prek najdostopnejše mreže bančnih točk in sodobnih poti do storitev, predvsem naše večkrat nagrajene spletne in mobilne banke. Bodoča večja in močnejša banka si bo ob strokovni podpori strateškega lastnika prizadevala ustvarjati še več dodane vrednosti za naše komitente ter zagotavljati široke možnosti za učenje in strokovni razvoj zaposlenih.”

Imre Bertalan, predsednik nadzornega sveta Nove KBM in prihodnje OTP banke: “Trdno smo prepričani, da bodo z načrtovano največjo združitvijo doslej največ pridobile naše stranke. Ustvarjanje nove, bodoče vodilne finančne ustanove v Sloveniji namreč prinaša nove možnosti za razvoj in uvajanje novosti. S povezovanjem našega širokega strokovnega znanja bomo strankam lahko zagotavljali še bolj napredno infrastrukturo, lažji dostop do poslovalnic in bankomatov ter bančne produkte in storitve vrhunske kakovosti in z odličnim razmerjem med vrednostjo in ceno. Banki pa bomo omogočali še boljše možnosti za digitalni razvoj in inovativnost.“ 

VIR: NKBM