napovednik

RAZSTAVE
| (EVERYTHING IS) NOT WHAT IT SEEMS / VSE NI TAKO, KOT SE ZDI
Mednarodna skupinska razstava
Mestna galerija Piran3. 6.–28. 8.2023
Tiskovna konferenca:Mestna galerija PiranPetek, 2. 6. 2023, ob 11.00
Otvoritev razstave:Mestna galerija PiranSobota, 3. 6. 2023, ob 19.00,Kustosinja: Mara Ambrožič Verderber
Program performansov:
Sobota, 3. 6. 2023- ob 17.00 Galerija Monfort Portorož: Točka. Brez povratka, Sanja Nešković Peršin- ob 19.00 Tartinijev trg, Piran: The Party Wall, Corinne Mazzoli- ob 20.30 sledi glasbeni večer in druženje
(Everything Is) Not What It Seems / Vse ni tako, kot se zdi je mednarodni projekt Obalnih galerij Piran, ki ga je zasnovala, razvila in oblikovala Mara Ambrožič Verderber, direktorica Obalnih galerij Piran. Premierno je bil predstavljen poleti 2022 na Norveškem, v Centru za sodobno umetnost – NITJA v Lillestrømu. Koncept razstave se dotika vprašanj in tem, ki preizprašujejo meje intuitivnega zaznavanja v našem vsakdanu. Izbrana dela usmerjajo naš pogled onstran običajno vidnega z namenom, da bi razumeli mehanizme, ki obvladujejo družbeno tkivo. Projekt je zamišljen kot potujoča razstava, ki se na vsaki novi lokaciji spreminja in dopolnjuje z novimi umetniki lokalnega in mednarodnega prostora.
SlovenščinaItalianoEnglish
| SANJA NEŠKOVIĆ PERŠINTOČKA.BREZ POVRATKA.
Razstava in performans
Galerija Monfort Portorož3. 6.–20. 8.2023
Otvoritev razstave in performans:Sobota, 3. 6. 2023, ob 17.00Projekt umetnice Sanje Nešković Peršin z naslovom Točka. Brez povratka. predstavlja razmerje med njenim javnim in zasebnim, preteklostjo in sedanjostjo. Riše se skozi podobo, kiustvarja večpomenskost ter razpira prostor in presega linearno branje zgodb, ki vselej krninašo lastno refleksijo. Razstavo spremlja performans Sanje Nešković Peršin, ki bo v soboto, 3.junija 2023, ob 17.00 uri v Galeriji Monfort.
SlovenščinaItalianoEnglish
| POLETNA MUZEJSKA NOČ
MARTIN BOBIČMOJ DOM
Razstava fotografij
Galerija Herman Pečarič Piran17. 6. –20. 8. 2023
Otvoritev razstave:Sobota, 17. 6. 2023, ob 18.00Kustosinja: Ana Papež
Na Poletno muzejsko noč, v soboto 17. 6. 2023, ki je posvečena spoznavanju muzejskihustanov po vsej deželi, bomo v Galeriji Herman Pečarič v Piranu odprli razstavo z naslovomMoj dom lokalnega fotografa Martina Bobiča. V ožjem izboru avtorjevih fotografij je vidennjegov pogled na Piran in življenje v njem. Martin Bobič (Ljubljana, 1964-2022) se je naprimorsko preselil leta 1976, v Piran pa leta 1995. Bil je ljubiteljski fotograf, dokumentaristsvojega časa v Piranu in ustanovni član Fotokluba Portorož. V njegovem bogatemfotografskem opusu opazimo ljubezen do klasičnih motivov, kot so v objektiv ujeti prebivalciPirana, mestne stavbe, utrinki dogodkov in živali.SlovenščinaItalianoEnglish
| ZBIRKA SODOBNE UMETNOSTI MARINO CETTINA
Izbor likovnih del iz zasebne zbirke
Galerija Loža Koper23. 6.–15. 9. 2023
Otvoritev razstave:Petek, 23. 6. 2023, ob 19.00Kustosinja: Tatjana Sirk
Razstava Zbirka sodobne umetnosti Marino Cettina v Galeriji Loža v Kopru bo predstavila izbor del iz zasebne zbirke znanega, pokojnega galerista in zbiratelja iz Umaga na Hrvaškem. Marino Cettina (1959-1998) je v Umagu leta 1985 odprl Caffe-Galerijo Dante, ki je bila prva zasebna galerija na Hrvaškem in v tedanji vzhodni Evropi nasploh. Cettina je bil strasten ljubitelj in zbiratelj umetnosti. Povezoval se je s priznanimi domačimi in tujimi umetniki, likovnimi kritiki ter galeristi, ki so ga spremljali na prekratki, a bogati umetniški avanturi. Tesno je bil povezan z umetniki, ki jih je predstavljal v galeriji, posebno je bil pozoren do mladih na vzponu. S svojo predanostjo umetnosti in mednarodnim povezovanjem je ob bogati razstavni dejavnosti nastajala tudi zanimiva umetniška zbirka.
SlovenščinaItalianoEnglishZA MLADE
| VRTEC MORNARČEKMESTNE RAZGLEDNICE
Razstava otroških izdelkov
Galerija Herman Pečarič25. 5. –11. 6. 2023
Otvoritev razstave:Četrtek, 25. 5. 2023, ob 18. 00Kustosinja: Ana Papež
Vrtec Mornarček praznuje! 25. maja 2023, bo ob 18. uri v gledališču Tartini Piran potekala osrednja prireditev ob 50-letnici Vrtca Mornarček Piran, na kateri se bodo predstavili otroci in strokovni delavci vrtca. Po kulturnem programu bo v Galeriji Herman Pečarič Piran otvoritev razstave otroških izdelkov, ki so nastali v okviru Unescovega projekta z naslovom Mestne razglednice. Otroci so raziskovali, kako se je mesto spreminjalo skozi čas ter kaj lahko sami prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja v mestu. Dolgoletno sodelovanje Obalnih galerij Piran z vrtcem najmlajšim ustvarjalcem omogoča, da svoje izdelke razstavijo v galeriji. Zavedamo se, kako pomembno je spodbujati kreativnost in ljubezen do umetnosti že od malih nog.

VIR: OGP