v četrtek, 27. oktobra, ob 18. uri vabljeni v Hotel ONE66 na srečanje z Davidom Zupančičem, mladim specializantom infektologije, ki je s pravo mešanico humorja, zdrave pameti in strokovnosti

Spoštovani,
v četrtek, 27. oktobra, ob 18. uri vabljeni v Hotel ONE66 na srečanje z Davidom Zupančičem, mladim specializantom infektologije, ki je s pravo mešanico humorja, zdrave pameti in strokovnosti marsikomu pomagal prebroditi epidemijo covida-19. Novinarka Maja Sodja se bo s samooklicanim ministrom za nesmisle pogovarjala o njegovi novi knjigi Življenje v sivi coni, v kateri Zupančič naniza vrsto prizorov iz življenja mladega zdravnika, spregovori o umetnosti lenarjenja, nespečnosti in drugih radostih in tegobah, ki so sestavni del tega čudovitega poklica.
 
ŽIVLJENJE V SIVI CONI – PRIZORI IZ ŽIVLJENJA MLADEGA ZDRAVNIKA
David Zupančič, specializant infektologije, v svoji knjigi oriše dve leti pandemije covida-19. Kot zapiše v uvodniku, v vsem svojem življenju še ni naletel na tematiko, ki bi bila prikazovana tako kontroverzno in obravnavana tako emocionalno. Ko se je leta 2020 lotil pisanja, njegov namen ni bil prilivati olja na ogenj – želel je samo pripovedovati o svojem delu infektologa v času pandemije. O tem, kako je nabiral izkušnje, s kakšnimi strahovi se je srečeval, o bolnikih, s katerimi je preživel najtežje in najdaljše noči v kliničnem centru. Velika odlika njegove knjige je, da odpira vrata v zakulisje bolnišničnega sveta in zdravnike pokaže predvsem v človeški luči. Čeprav je infektologija resna stroka, Zupančič o napornem študiju, togi hierarhiji, svojih strahovih in zmagah piše na humoren način, medicina in zdravstvo v njegovih za­pisih postaneta neskončen vir situacijske komedije in zabavnih prizorov, obenem pa tudi pomembnih etičnih in življenjskih vprašanj. Marsikdaj se mu zapiše tudi kakšna kritika na račun našega zdravstvenega sistema – vendar konča v zmerno optimističnem tonu, rekoč, da je v naših bolnišnicah in zdravstvenih domovih človeško življenje še vedno edino, kar je pomembno: »Ne gremo se biznisa, ampak se ukvarjamo z medicino.« S to knjigo smo dobili slovenskega Adama Kaya.
 
O AVTORJU
David Zupančič (1991) je mladi zdravnik, ki je na začetku epidemije leta 2020 v urgentni ambulanti Klinike za infekcij­ske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani potrdil prvi primer okužbe z virusom SARS-CoV-2 v Sloveniji. Je tudi spletni vplivnež in avtor priljubljenega podkasta Umetnost Lenarje­nja. David Zupančič je doktorand, ki opravlja specializacijo iz infektologije na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, kjer je bil v času izbruha virusa ves čas vključen v delo na urgencah in intenzivnih enotah.
 
Pričakujemo vas 27. oktobra 2022 ob 18. uri v Hotelu ONE66 na Celovški 166 v Ljubljani!

PR: MKZ