Pomurska gospodarska zbornica je na današnji 29. letni konferenci Pomurskega društva za kakovost podelila bronasta, srebrna in zlata priznanja za inovacije. Kandidatke za najvišja nacionalna priznanja Gospodarske zbornice Slovenije so inovacije podjetij Roto Eco, Lek Lendava in Reflex.

Murska Sobota, 14. septembra - Pomurska gospodarska zbornica je na današnji 29. letni konferenci Pomurskega društva za kakovost podelila bronasta, srebrna in zlata priznanja za inovacije. Kandidatke za najvišja nacionalna priznanja Gospodarske zbornice Slovenije so inovacije podjetij Roto Eco, Lek Lendava in Reflex.

V podjetju Roto Eco iz Puconcev so razvili povozni rezervoar Roterra drive, ki je prvi polietilenski rezervoar, izdelan s pomočjo tehnologije tako imenovanega rotomouldinga. Primeren je za vgradnjo pod povozne površine brez potrebe po izdelavi armirano betonske ali druge razbremenilne plošče. Posebna oblika rezervoarja, ki je podobna letalskemu trupu, omogoča transport 65.000 litrskega rezervoarja v tovornjaku standardnih mer.

Zlato priznanje je prejela tudi inovacija, ki so jo razvili v lendavski enoti družbe Lek. Gre za postopek izolacije kalijevega klavulanata brez sušenja kristalov. To med drugim omogoča proizvodnjo v zaprtem sistemu brez izpostavljenosti ljudi ali okolja.

V podjetju Reflex iz Gornje Radgone pa so razvili visoko izolativna steklena drsna vrata velikih formatov. Gre za v stekleno fasado nevidno integrirana drsna steklena vrata velikih dimenzij, ki omogočajo, da tudi steklene zgradbe z velikim odprtinami dobijo "izjemne faktorje toplotne učinkovitosti".
Vse tri zlate pomurske inovacije so skupaj z inovacijami iz ostalih regij kandidatke za najvišja nacionalna priznanja Gospodarske zbornice Slovenije, ki jih bodo podelili v torek na Brdu pri Kranju.

Srebrno inovacijo so prejeli v podjetju Arcont za mobilno fotovoltaiko za modularne bivalne enote, bronasti pa v podjetju Radgonske gorice za valjar zelenega medvrstnega prostora in v lendavskem Leku za vibracijske enote separatorja na pakirni liniji za specifični izdelek.

Pomurska gospodarska zbornica je priznanje za prebojno inovacijo podelila dijakom Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota za aplikacijo za sestavljanje računalnika v virtualni resničnosti.

Direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah je s kakovostjo inovacij zadovoljen, čeprav si na vsakoletnem izboru želi kakšno inovacijo več. V splošnem pa v pomurski podjetjih razvijajo "kakovostne inovacije, ki so na trgu gospodarsko zelo koristne." Z inovacijami se sicer ukvarja večina pomurskih podjetij. "Če ne bi bilo inovativnosti, ne bi bilo novih produktov in izdelkov in ne toliko uspešnih pomurskih podjetij," je izpostavil.

Priznanje pomurskega društva za kakovost - zlati znak za kakovost - je prejelo podjetje Codex iz Murske Sobote, ki 30 let deluje v industriji ležajev in pogonske tehnike.

Nagrade je podelil tudi Študentski podjetniški in inovacijsko-raziskovalni center, ki sta ga ustanovila Pomursko društvo za kakovost in Ekonomska šola Murska Sobota. Otroci v vrtcih so ustvarjali risbe na temo računalnikov leta 2222, pri čemer je priznanje prejel Azai Uršič Kuhar iz Vrtca Murska Sobota, enota Miške.
Osnovnošolci so napisali spis na temo pričakovane digitalizacije in kakovosti življenja leta 2222, pri čemer so za najboljšega izbrali spis Lukasa Gumilarja z Osnovne šole II Murska Sobota. Srednješolci pa so ustvarjali poslovne načrte; najboljšega so pripravili dijaki Ekonomske šole Murska Sobota Lana Cigut, Žana Berden in Aljaž Števanec.

VIR: STAkrog