Na Starem gradu Celje se bo kmalu nadaljevala sanacija Romanskega palacija. Zavod Celeia Celje in Mestna občina Celje sta bila namreč uspešna na razpisu Ministrstva za kulturo. Ob tem se na gradu nadaljujejo dogodki v okviru Poletja v Celju.

Na Starem gradu Celje se bo kmalu nadaljevala sanacija Romanskega palacija. Zavod Celeia  Celje in Mestna občina Celje sta bila namreč uspešna na razpisu Ministrstva za kulturo. Ob  tem se na gradu nadaljujejo dogodki v okviru Poletja v Celju. Ta teden bo že drugi Grajski  večer z glasbo in vinom, konec tedna pa prvič v Celju koncert orkestra Etno Histeria. 

Po uspešni prijavi na javni razpis Ministrstva za kulturo za izbor kulturnih projektov na  področju nepremične kulturne dediščine in kulturnih projektov sanacije najbolj ogroženih in  najpomembnejših kulturnih spomenikov v letih 2023 in 2024, je Zavod Celeia Celje objavil  javno naročilo za izbiro izvajalca del. »V sklopu sanacije bo letos in naslednje leto na Starem  gradu Celje pod nadzorom celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine  potekala sanacija kamnitih fasadnih zidov na območju Romanskega palacija. Dela so nujna  zaradi sanacije obstoječega stanja in propadanja kamnite strukture,« je o nadaljevanju obnove  kompleksa Starega gradu Celje povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje  ter dodala, da se bodo dela začela po izbiri izvajalca, finančna sredstva pa bosta prispevala  Mestna občina Celje v višini 53% in Ministrstvo za kulturo RS v višini 47% celotne vrednosti  predvidenih sanacijskih del. Namen javnega razpisa Ministrstva za kulturo RS, na katerem so  bili Celjani uspešni, je ohranjanje kulturne dediščine. Kulturni spomeniki so namreč ključni  materialni dokazi navzočnosti in vsestranske ustvarjalnosti naših prednikov na ozemlju  Republike Slovenije in so temelj narodne identitete. 

Na Starem gradu Celju se sicer tudi v drugi polovici julija nadaljujejo dogodki Poletja v Celju.  V okviru drugega grajskega večera z glasbo in vinom bo jutri (op. 18. 7.) koncert zasedbe  Kvatropirci z gostjo Alyo. Za vinsko spremljavo bodo poskrbeli v Vina Glavač. V avgustu bosta  sledila še dva tovrstna torkova večera. 8. avgusta bodo nastopili New Swing Quartet, 15.  avgusta pa Rudi Bučar. 

Se pa na največjem srednjeveškem gradu v Sloveniji konec tedna, poleg programa Živa  zgodovina, obeta še poseben glasbeni dogodek. Orkester Etno Histeria, ki letos združuje 70  glasbenikov iz 21 držav, bo 22. julija na koncertu na Starem gradu postregel z mešanico skladb  s celega sveta, ki jih z avtorskim pristopom dodatno začinijo udeleženci. Ti se sicer zbirajo že  dvajset let. V petih dneh druženja se po posluhu naučijo in nato še zaranžirajo približno uro in  pol dolg glasbeni program. Slednji večinoma temelji na lokalnih ljudskih vižah in napevih  posameznika ali skupine (npr. bolgarska kopanitsa, švedski scottish, slovenska pesem …), ki  jih udeleženci v izjemno kratkem času pretvorijo, harmonizirajo ter ustvarijo kompleksne  aranžmaje. Ob nakupu vstopnice za koncert, ki se bo začel ob 20. uri, bo vstop na grad prost po  18. uri. Tako si lahko obiskovalci pred koncertom ogledajo tudi samo grajsko poslopje in stalne  postavitve. 

V Zavodu Celeia Celje v poletnih mesecih skrbijo tudi za najmlajše. V Centru sodobnih  umetnosti bodo letos poletne ustvarjalne delavnice potekale od 17. julija do sredine avgusta. V  okviru teh lahko otroci med 6. in 13. letom svoje poletne počitniške dni kreativno preživijo v  družbi mentoric umetnic. Prvi teden bo z njimi Nea Likar. Cena tedenske delavnice (5 dni po 3  ure na dan) je 15,00 evrov. 

VIR: Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje