Z razpravo o stanovanjski politiki in zagotavljanju novih 20.000 javnih najemnih stanovanj se je danes začel že 33. posvet Poslovanje z nepremičninam

Portorož, 17. november 2022 - Z razpravo o stanovanjski politiki in zagotavljanju novih 20.000 javnih najemnih stanovanj se je danes začel že 33. posvet Poslovanje z nepremičninami, ki se ga bo letos bodisi v živo bodisi preko spleta udeležilo več kot 350 udeležencev.
 

Posvet se je začel z razpravo o stanovanjski politiki in 20.000 najemnih stanovanj ter izhodiščih za novi stanovanjski program 2025-2035. Dogodka se je udeležil tudi minister za delo Luka Mesec. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo namreč v prihodnje usmerjalo stanovanjsko politiko v državi.

Že v uvodni razpravi se je pokazalo, da nas na tem področju čakajo pomembni koraki. Med prvimi je vzpostavitev Sveta za stanovanjsko politiko pri Vladi RS. Med zaključki razprave so udeleženci izpostavili tudi, da stanovanjske politike brez stabilnega financiranja s strani države ne more biti, da pa je nujno v zagotavljanje stanovanjske oskrbe vključiti tudi zasebne vire. Na drugem omizju so udeleženci spregovorili o izjemno aktualnem vprašanju energetske oskrbe večstanovanjskih stavb. Del razprave je bil namenjen težavam etažnih lastnikov pri nabavi energentov, saj so jih dobavitelji uvrščali med poslovne odjemalce. V drugem delu pa je razprava potekala o ukrepih, s katerimi bi v teh časih lahko povečali energetsko učinkovitost večstanovanjskih stavb. Prisotni so se strinjali, da bo treba vprašanje položaja etažnih lastnikov kot gospodinjskih odjemalcev energentov rešiti sistemsko, pri čemer bo moralo osredno vlogo v strokovnem dialogu prevzeti Ministrstvo za infrastrukturo.  Posvet se bo v popoldanskem času nadaljeval z razpravo o davčni politiki na področju nepremičnin, ki je že zadnjih nekaj let stalnica posveta. Udeleženci namreč že dolgo opozarjajo, da bi država stanovanjsko oskrbo lahko bistveno izboljšala z nekaterimi dokaj enostavnimi davčnimi ukrepi. Jutri se bo posvet nadaljeval v okviru štirih sekcij, in sicer:-        Sekcije za upravljanje nepremičnin,-        Sekcije za promet z nepremičninami,-        Stanovanjske sekcije in-        Sekcije za vrednotenje in ocenjevanje nepremičnin. Od jutrišnjega programa velja izpostaviti predvsem mednarodno okroglo mizo v okviru Stanovanjske sekcije, na kateri bodo strokovnjaki razpravljali o dobrih praksah na področju financiranja stanovanjske oskrbe v nekaterih državah EU in na okroglo mizo v okviru Sekcije za vrednotenje in ocenjevanje nepremičnin, na kateri bodo pretresali avtomatizacijo ocenjevanja nepremičnin na Balkanu. V okviru Sekcije za promet z nepremičninami pa bodo slovenski nepremičninski strokovnjaki razpravljali o razmerah in izzivih na trgu nepremičnin, na Sekciji za upravljanje nepremičnin pa tudi o potrebnih spremembah področne zakonodaje. Tudi letos bodo organizatorji posveta pristojnim ministrom posredovali zaključke posveta s posameznih obravnavanih področij in od njih skušali pridobiti ustrezne odzive. Zaključki posveta bodo predvidoma predstavljeni tudi na dogodku Portorož po Portorožu, ki bo v sredo, 30. novembra, in sicer v celoti virtualno.

Dodatne informacije: Boštjan Udovič, direktor GZS- Združenja za poslovanje z nepremičninami, bostjan.udovic@gzs.si