Na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah POPRI se je letos prijavilo 122 ekip iz celotne Slovenije, torej več kot 340 mladih, polnih kreativnih idej.

Na regijske predizbore, ki so potekali 8.3.2022 na štirih lokacijah po Sloveniji, poleg SAŠA inkubatorja v Velenju,  še v Primorskem tehnološkem parku v Novi Gorici, Tehnološkem parku Ljubljana in Podjetniškem inkubatorju Podbreznik, se je uvrstilo kar 24 ekip iz SV regije, ki smo jih gostili v SAŠA inkubatorju. V finale sta se uvrstili kar dve podjetniški ideji iz Velenja, na kar smo zelo ponosni.

 

Foto: Vsi finalisti regijskega predizbora


Regijski predizbor za severovzhodno Slovenijo je potekal v SAŠA inkubatorju, v Velenju. Iz naše regije se je na regijsko tekmovanje uvrstilo 7 osnovnošolskih ekip, 12 dijaških ekip in 5 ekip študentov in mladih do 29. leta. Vsaka ekipa je izvedla 5-minutno predstavitev podjetniške ideje – pitch pred 3-člansko strokovno komisijo, nato pa je bilo še 5 minut namenjenih vprašanjem komisije. Komisijo, ki je ocenjevala dijaške ekipe, so sestavljali start-up podjetniki: Martin Blazinšek, Malinca, Eva Štraser, Evegreen, Tanja Rogan, 2Nihgt management,  osnovnošolske ter študente pa so ocenjevali: David Mernik, Datagrad, Matic Kolar, Webcenter in Pingoshop ter Rok Plankelj, direktor Savinjsko Šaleške Gospodarske zbornice. 


Ob razglasitvi finalistov je Ana Anžej, direktorica SAŠA inkubatorja vsem udeležencem čestitala ter poudarila: »Zame ste zmagovalci vsi. Čestitam za pogum, da ste stopili iz cone udobja in skočili v svet podjetništva. Tudi če niste prišli do cilja, ste na poti pridobili dragocene izkušnje, ki jih marsikdo pridobi šele v odrasli dobi. Nadgrajujte to in bodite ponosni nase.«  


Fotografija: Ana Anžej, direktorica SAŠA inkubatorja


V finale so se uvrstile 3 ekipe iz vsake kategorije, ki so prejele vrednostni bon v višini 500 eur, in bodo svoje ideje še enkrat predstavile pred komisijo na državnem tekmovanju v Novi Gorici, 5.4.2022.

Na državno tekmovanje so se med osnovnošolskimi ekipami uvrstile: Sladkotivity, La Natura in Ptujski lük.  

Sladkotivity je namizna didaktična igra, ki na zanimiv in poučen način pomaga razumeti sladkorno bolezen, osnovnošolca iz OŠ Janeza Kuharja iz Razkrižja, sta s pomočjo mentorja s 3D printerjem izdelala prototip igre in jo na zanimiv način predstavila pred komisijo. 

Učenki iz osnovne šole Fram sta predstavili kozmetiko La Natura po naravni domači recepturi, brez kemikalij, ki je namenjena problematični in občutljivi koži. S seboj sta prinesli tudi vzorce doma pripravljenih krem.

Ekipo Ptujski lük sestavlja 5 osnovnošolcev, ki so doma pripravili dušen ptujski lük in ptujski lük z dodatkom česna, ki je od obstoječe ocvrte čebule na trgu izdelano brez konzervansov ter pri pripravi hrane enostavnejša ter bolj zdrava izbira. Njihov slogan se glasi: »Ne joči, oči!«

Foto: Finalisti osnovnošolskih ekip (iz leve proti desni): predstavnica ekipe Ptujski Lük, ekipa La Natura, ekipa Sladkotivity


Med dijaškimi ekipami so se na državno tekmovanje uvrstile: Spektrometer Paxia, Tikva in ekipa Hapticool iz Velenja.

Dijak iz I.gimnazije v Celju je predstavil napravo Spektometer Paxia, ki je namenjena uporabi pri biomedicinskih in bioloških raziskavah. Naprava Paxia 1.0, ki jo je dijak razvil,  je izdelek žepne velikosti in v kombinaciji s pametnim telefonom omogoča ultimativni terenski merilec, ki je hiter ter preprost za uporabo, cenovno bolj dostopen in vzdržljiv od običajnih spektofotometrov. 

Pod imenom Tikva se skriva naravna nočna krema za obraz, ki vsebuje bučno olje. 5 dijakinj iz Ljutomera je proučilo trg, se posvetovalo tudi z varnostno ocenjevalko kozmetičnih izdelkov za EU trg. Izdelek, kremo so prinesle tudi na predstavitev. 

Tim Andrejc in Aneja Pirnat, ekipa Hapticool VR iz Velenja, je predstavila haptično odzivni jopič, na katerem so vibrirajoči motorčki, ki se sprožijo ob dogodkih na VR posnetku. Možnosti uporabe je veliko, Hapticool VR izkušnja bi muzejem ponudila izboljšano razumevanje zgodovine, tako bi lahko obiskovalec muzeja poleg vizualne izkušnje doživel tudi fizično izkušnjo, npr.: bežanja pred dinozavri, kamenjanja tatov, občutkov vojaka, ki ga oplazi naboj, ipd. Ekipa je svojo idejo razvila pod mentorstvom prof. Islama Mušića iz ŠC Velenje.

Foto: Ekipa Hapticool VR iz Velenja: Tim Andrejc in Aneja Pirnat 


Med 3 finalne ekipe v kategoriji Študenti in mladi do 29 let so se uvrstile ekipe, ki so vse predstavile prehrambene izdelke: Tri kapljice, GIGI – čili olje in ekipa 3-eh študentov iz Velenja: OdBEEt namaz.  

Foto: Finalisti v kategoriji študenti in mladi do 29 let: iz ekipe OdBEEt namaz Tilen Tićević in Enis Bečarević, Ana Anžej, direktorica SAŠA inkubatorja, GIGI – čili olje: Gregor Dražnik, 3 kapljice: Iris Vidovič.

Iris Vidovič podjetniško idejo razvija skozi svoj življenjski slog življenja na samooskrbni kmetiji, kjer želi imeti svoj nasad rakitovca in proizvajati izdelke pod imenom TRI KAPLJICE, ki bodo v celoti pridelani in izdelani v Sloveniji, z eko certifikatom. Gre za edinstvene izdelke z visoko vsebnostjo vitaminov, sokove, olja, čaj in sirup. 

GIGI – čili olje je predstavil Gregor Dražnik iz Murske Sobote, ki želi na trg lansirati enega svetovno najbolj priljubljenih dodatkov k jedem, čili olje s česnom, arašidi in bučnimi semeni. S svojim unikatnim postopkom priprave in recepturo želi prodreti v trgovine in restavracije v Sloveniji.

OdBEEt namaz v svojem imenu vsebuje BEE, kar pomeni čebela, je zasnovala ekipa treh študentov iz Velenja. Gre za popolnoma ekološki produkt iz masla slovenskih kmetov in medu slovenskih čebelarjev, kjer sta v kombinaciji med in maslo združena v zdrav namaz, pripravljen za hiter, kvaliteten zajtrk ali malico, pakiran v reciklirani stekleni embalaži. Študenti Enis Bećarević, Marko Oljača in Tilen Tićević pravijo, da jih kljub njihovim študijskim usmeritvam informatike in logistike, na njihovi podjetniški poti nič ne ustavi. 




Velenjska ekipa študentov – OdBEET namaz: Tilen Tićević in Enis Bečarević (Marko Oljača manjka) in njihov OdBEETnamaz

Tekmovanja POPRI ne bi bilo brez vrhunskih mentorjev, ki podpirajo in opogumljajo mlade za podjetništvo, energične ekipe SAŠA inkubatorja,  niti brez podpore Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javne agencije SPIRIT ter podjetniškega sklada, ki so omogočili izvedbo regijskih pred izborov in zagotovili nagradni sklad v skupni vrednosti 30.000 eur. 


Ekipa SAŠA inkubatorja (z leve proti desni): Valentina Golja, Ana Anžej, Tanja Ževart in Sara Marić (na sliki manjka Jan Skok).

PR: Saša Inkubator