5 stvari, ki jih niste vedeli o rudarjenju zlata

5 stvari, ki jih niste vedeli o rudarjenju zlata


Ljubljana, 1. avgust 2023 – Avgusta program Viasat Explore predstavlja popolnoma novo sezono priljubljene serije Avstralski lovci na zlato. Da bi obeležili to pomembno priložnost, se bomo poglobili v zgodovino rudarjenja zlata v Avstraliji in nam bližje, v srednji in vzhodni Evropi.

1.Kako in kdaj je bilo odkrito zlato?

V Avstraliji so zlato prvič odkrili leta 1851 v Bathurstu v Novem Južnem Walesu, kar je sprožilo avstralsko »zlato mrzlico«. Na sto tisoče »kopačev« iz drugih delov Avstralije, Velike Britanije, Poljske, Nemčije in celo Kalifornije je iskalo srečo in s tem predrugačilo avstralsko nacionalno identiteto. 

Medtem ima v srednji in vzhodni Evropi pridobivanje zlata daljšo zgodovino, ki sega v čas neolitika. Prvi največji obseg je njegova proizvodnja dosegla v času rimskega cesarstva, rudarske dejavnosti pa so se nato nadaljevale v srednjem veku in renesansi. Med pomembnimi območji pridobivanja zlata sta Transilvanija na severozahodu Romunije in Češka. 

2. Kakšen je obseg nahajališč zlata po celinah sveta?

Avstralija je bila v svoji zgodovini velika proizvajalka zlata z velikimi, bogatimi nahajališči, odkritimi med zlato mrzlico, zlasti v Viktoriji in Zahodni Avstraliji z regijo Kalgoorlie – »zlato miljo« – kjer so proizvajali znatne količine zlata.

Srednja in vzhodna Evropa na splošno ni znana po pomembnem pridobivanju zlata v primerjavi z regijami kot so Avstralija, Afrika ali deli severne in južne Amerike. Čeprav ima regija dolgo zgodovino rudarjenja zlata, imajo nekatere države omejene zaloge zlata, ki se osredotočajo na manjša nahajališča visoke kakovosti in rudarjenje v majhnem obsegu. Države z znanimi zalogami zlata so recimo Romunija (projekt Roșia Montană), Bolgarija (rudnik Chelopech in projekt zlata Krumovgrad), Srbija (zgornja cona Cukaru Peki), Madžarska (regija Bánát) in Slovaška (Kremnica).

3. Kako so se rudarske tehnike razlikovale med narodi?

Med avstralsko zlato mrzlico se je večina rudarjenja izvajala s tehnikami aluvialnega rudarjenja. Rudarji so kopali ali uporabljali preprosto opremo, kot so zaporne škatle, da bi iz rek in potokov pridobili delce zlata. Ko je zlata mrzlica napredovala, so uporabljali tudi naprednejše tehnike, kot sta globoko rudarjenje in hidravlično rudarjenje.

Medtem so v srednji in vzhodni Evropi zgodovinsko gledano za rudarjenje zlata uporabljali različne tehnike, ki so bile odvisne od geoloških razmer. Običajne so bile metode podzemnega rudarjenja, kot je rudarjenje v jašku, znano tudi kot nanosno rudarjenje. Poleg tega so bile uporabljene tudi metode, kot je rudarjenje z naplavinami, ki vključuje pridobivanje zlata iz aluvialnih nahajališč.

4. Kako je rudarjenje zlata vplivalo na poselitev in prebivalstvo?

Privlačnost zlata v Avstraliji med zlato mrzlico je igrala pomembno vlogo pri razvoju države, zaradi česar so se rudarska naselja zlata hitro spremenila v živahna mesta.

Tudi v srednji in vzhodni Evropi je imelo rudarjenje zlata pomemben vpliv na rudarska mesta in regije, ki so v obdobjih aktivnega rudarjenja zlata doživljala gospodarski razcvet. 

5. Kaj vemo o rudarjenju zlata danes na drugem koncu sveta in bližje domu?

Pridobivanje zlata je še naprej pomembna industrija v Avstraliji, ki je ena največjih proizvajalk zlata na svetu z velikimi rudniki v Zahodni Avstraliji, Queenslandu in Novem Južnem Walesu. 

Rudarjenje zlata v srednji in vzhodni Evropi je skozi leta doživljalo nihanja. Medtem ko se nekatere rudarske dejavnosti nadaljujejo v državah, vključno s Srbijo, Makedonijo in Bolgarijo, so ravni celotne proizvodnje znatno nižje. 

Pridružite se zlati mrzlici na Viasat Explore in si oglejte popolnoma novo, osmo sezono serije Avstralski lovci na zlato, ki bo premierno predvajana v ponedeljek, 7. avgusta ob 21.00!

VIR: Grayling