V kateri ljubezenski fazi ste? Ali vas čakajo poročne zaobljube, obnovitev zaobljub, ali celo razporoka?

Da – tudi to obstaja, simbolična razveza para, ki je nekoč verjel v skupno ljubezen. Vse to je rdeča nit poklica naše sogovornice, ki se ukvarja s simbolnimi trenutki nekega para. Darja Pretnar živi na Bledu, v občini, ki velja za najbolj zaželeno poročno lokacijo in destinacijo pri nas, ampak, kot sama pravi, poroča pare tudi na različnih koncih Slovenije. Ker sama močno verjame v ljubezen in ritual poroke, s pari hitro najde skupni jezik – jezik ljubezni.

Berem, da ste prevajalka po izobrazbi, kako ste se znašli na tem novem področju – organizacija simboličnih porok? Obred ni pravno veljaven, ampak ga zagotovo pari vzamejo z vso resnostjo, drži?


Rozka, Krvavec


Prvi stik s porokami – razen svoje, seveda – sem imela kot tolmačka civilnih poročnih obredov. Po naključju so na Blejskem gradu v tistem času potrebovali osebo, ki bi pripravila govor za angleško govoreči par, ki si je želel obnoviti poročne zaobljube. Rada imam poroke, z angleščino si služim kruh, pa sem si rekla: zakaj pa ne? Od tu naprej je šlo s priporočili. Poroka med dvema je seveda pravno veljavna le, če je sklenjena pred uradnim organom, a čarobna vez med dvema vedno nastane v srcu, ne v poročni dvorani. Za naključnega opazovalca med obema obredoma ni posebnih razlik – ženina in nevesto pa rada spomnim, da zaobljubo dajeta predvsem svojemu partnerju.

Cela zgodbo lahko preberete TUKAJ

Vir: Insights