napovednik

Sobota, 9. september 2023| 20.00 | Frančiškanski samostan Kostanjevica
Christian Iacuzzi, Hanna Schmidt, Ema Krečič, Alvin Ćućić in Rebeka Dobravec

Četrtek, 14. september 2023 | 20.00 | Grad Kromberk
Rebeka Dobravec, Neža Nahtigal, Tara Korica, Hanna Schmidt in Riccardo Penzo


Pred nami sta še zadnja dva dogodka na slovenskem ozemlju v sklopu letošnjega čezmejnega festivala MED ZVOKI KRAJEV/NEI SUONI DEI LUOGHI. Skupaj z nosilcem, italijanskim društvom Progetto Musica iz Vidma, ga v želji po promociji čezmejnega prostora skupaj organiziramo že vrsto let. Pod letošnjim geslom Na poti GO! 2025 vabimo najprej na koncert v dvorano Frančiškanskega samostana Kostanjevica. V soboto, 9. septembra, ob 20. uri bodo tam nastopili klarinetist Christian Iacuzzi, violinistka Hanna Schmidt, violončelistka Ema Krečič ter pianista Alvin Ćućić in Rebeka Dobravec. V četrtek, 14. septembra, ob 20. uri pa vabimo na Grad Kromberk, kjer bodo nastopili klavirski TRN trio v sestavi pianistke Rebeke Dobravec, violinistke Neže Nahtigal in čelistke Tare Korice ter violinistka Hanna Schmidt in Ricardo Penzo na violini in violi. Pred koncertoma bo organiziran tudi voden ogled obeh goriških arhitekturnih biserov. Obiskovalce gre posebej opozoriti na začasni dostop do gradu Kromberk z obvozom preko Ajševice. Vabljeni!


Kulturni dom Nova Gorica se že vrsto let vključuje v različne čezmejne projekte, eden takih je tudi festival Med zvoki krajev – Nei suoni dei luoghi, ki se v organizaciji društva Progetto Musica iz Vidma odvija že od leta 1999. Pod umetniško vodstvo se podpisujeta furlanska violinistka Valentina Danelon in mednarodno priznana pianistka Gloria Campaner, ki je letos zamenjala Stefana Milenkovića

Letošnja festivalska srečanja na goriškem ozemlju, ki potekajo pod geslom Na poti GO! 2025, ki napoveduje bližajočo se Evropsko prestolnico kulture Nova Gorica-Gorica 2025. Predzadnji zmenek bo v soboto, 9. septembra, v dvorani frančiškanskega samostana na Kostanjevici, kjer bodo nastopili glasbeniki, ki so se udeležili mojstrskega tečaja pod vodstvom mentorjev, kot so Gloria Campaner, Valentina Danelon in Klemen Hvala. Ob 20. uri se bodo tako izmenjale zasedbe petih mladih slovenskih in italijanskih talentov, kot so klarinetist Christian Iacuzzi, violinistka Hanna Schmidt, violončelistka Ema Krečič ter pianista Alvin Ćućić in Rebeka Dobravec. Večer bosta poleg Beethovnovih, Smetanovih in Krečičevih del popestrili tudi dve novi skladbi, ki sta ju za to priložnost napisali Luisa Valeria Carpignano in Ingrid Mačus, študentki kompozicije na Konservatoriju Tomadini v Vidmu. 

Na zadnjem srečanju pod naslovom Na poti GO! 2025, ki bo v četrtek, 14. septembra, bodo na Gradu Kromberk nastopili mladi glasbeniki klavirskega TRN tria v sestavi pianistke Rebeke Dobravec, violinistke Neže Nahtigal in čelistke Tare Korice ter violinistka Hanna Schmidt in Ricardo Penzo na violini in violi. Skupaj bodo izvedli nekaj skladb dveh najbolj znanih klasičnih skladateljev v zgodovini glasbe, kot sta Mozart in Beethoven.

Pred koncertoma bo ob 18.30 organiziran voden ogled obeh prizorišč. Potrebna je obvezna predhodna prijava do 7. 9. 2023 (Frančiškanski samostan Kostanjevica) in 12. 9. 2023 (Grad Kromberk) na e-naslov partnerja prenotazioni@associazioneprogettomusica.org. Vabljeni!

VIR: KDNG