vabilo

CIKEL PREDAVANJ IN POGOVOROV SLOGI IN DRAMAMatic Kocijančič: Uprizoritve Smoletove Antigone skozi časv četrtek, 14. septembra 2023, ob 18. uri
v Drama Kavarni, SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva 1, Ljubljana.Gledališka sezona 2023/24 prinaša novost in novo sodelovanje Slovenskega gledališkega inštituta in SNG Drama Ljubljana. V ciklu predavanj in pogovorov SLOGI in Drama bodo sodelavci Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) aktualne uprizoritve SNG Drama Ljubljana pred premierami v sezoni 2023/24 postavili v širši zgodovinski, umetniški in družbeni kontekst. Dogodki bodo ponudili ekskluzivni vpogled v zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja ter občinstvo že pred ogledom posameznih predstav spodbudili k razmisleku o temah in vprašanjih, ki jih odpirajo izbrana dramska dela, njihova kritiška recepcija in uprizoritvena zgodovina.


Dominik Smole, Antigona, režiser Franci Križaj, Oder 57, premiera 8. aprila 1960, Križanke, Viteška dvorana. Na fotografiji: : Iva Zupančič kot Ismena, Danilo Benedičič kot Paž, Branko Miklavc kot Teirezias in Brane Ivanc kot Hajmon. Foto: neznan fotograf; vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.
Na prvem predavanju bo Matic Kocijančič, kustos in vodja arhivske zbirke SLOGI, predstavil kritiško recepcijo uprizoritev slovite Antigone Dominika Smoleta in bogato zbirko fotografij, skic in publikacij, ki jih hranijo ikonoteka, knjižnica in arhiv SLOGI. Smoletova Antigona je bila prvič uprizorjena leta 1960 v režiji Francija Križaja (Oder 57), nato na poklicnih odrih še desetkrat. Z letošnjo uprizoritvijo v režiji Janeza Pipana se v Dramo vrača po več kot treh desetletjih.Prisrčno vabljeni! Brezplačne vstopnice so že na voljo pri blagajni SNG Drama Ljubljana (ob delavnikih od 14.00 do 20.00, ob sobotah od 18.00 do 20.00, uro pred predstavo ali drugim dogodkom).

VIR: Slogi