Na Mestni občini Celje smo včeraj gostili veleposlanico Indije in veleposlanika Severne Makedonije. Oba sta prišla na vljudnostni spoznavni obisk, sprejel ju je župan Matija Kovač.

Celje, 23. maj 2023 - Na Mestni občini Celje smo včeraj gostili veleposlanico Indije in veleposlanika Severne Makedonije. Oba sta prišla na vljudnostni spoznavni obisk, sprejel ju je župan Matija Kovač.

Nj. Eks. Namrata S. Kumar, veleposlanica Indije je Mestno občino obiskala že lani, tokrat pa je želela spoznati novo vodstvo in se pogovoriti o možnostih sodelovanja. Z županom se je pogovarjala o Celju in slovensko - indijskih odnosih, o zgodovinskem ozadju in gospodarskem sodelovanju. Izrazila je željo, da bi se Celje pobratilo s katerim od indijskih mest in župana povabila na uradni obisk v Indijo. V juniju obeležujemo mednarodni dan joge (21. 6.), zato je veleposlanica predlagala, da se tudi Celje pridruži dogajanju s svojo prireditvijo.

Veleposlanik Severne Makedonije Nj. Eks. Goran Milevski je bil v Celju prvič, svojo funkcijo je nastopil pred kratkim, v domovini pa je bil minister za lokalno samoupravo, zato ga sodelovanje z župani še posebej zanima. Župan in veleposlanik sta se pogovarjala o Celju in povezavah med Slovenijo in Makedonijo ter ugotovila, da smo precej povezani na področju kulture. Tudi drugi namen njegovega obiska v Celju je bil kulturno obarvan, saj je zvečer obiskal koncert makedonskega klasičnega pianista Simona Trpčeskega v Celjskem domu.

Veleposlanik se je vpisal v knjigo častni gostov mesta Celje.

VIR: MOC